Вонеща вода

За града

Оферти

Статии

Вонеща вода / Voneshta_voda

Вонеща вода е село, което се намира в Северна България в община Велико Търново. Населяват го около 250 души. Вонеща вода се намира на 462 метра надморска височина (планински район). В селото има два минерални извора, с помощта на които много хора се лекуват от ставни, кожни и стомащно-чревни заболявания. Преди десетки години това село е станало известен курорт благодарение на лечебните си води. За пръв заселник на Вонеща вода се смята Манчо Цонев Хаджиев след 1840 година. В селото има два хотела. За съжаление през последните 15 години туристите намаляват драстично и селото Вонеща вода затихва.

Транспорт

До село Вонеща вода лесно се стига от Велико Търново с автобус. До град Велико Търново има както железопътен транспорт, така и автобусен транспорт от цялата страна. Също така има редовни автобусни линии до село Вонеща вода от близките околности в общината. 

Забележителности

Етнографския комплекс "Осенарска река"
Комплексът се намира точно до село Вонеща вода на 40 километра от град Велико Търново. На това прекрасно място посетителите могат да видят сгради с характерната архитектура за тази част от страната ни. Също така може да се види действащата тепавица и воденицата.
Телефон за заявка за посещение: 0886/258 832

Къща-музей "Филип Тотю"
Къщата-музей "Филип Тотю" се намира до село Вонеща вода на около 40 километра от град Велико Търново в южна посока. Това е родната къща на българския деец на национално-освободителното движение, Тодор Тодоров. Той е роден на 10 април през 1830 година в колиби Гърцитя, част от селото Вонеща вода. Българският войвода се е занимавал с животновъдство и търговия. Той е определен за второстепенен войвода през 1867 година според Привременен закон за народните горски чети. Филип Тотю участва в Сръбско-турската война от 1876 г. с голям отряд от доброволци. Умира през 1907 година на 22 март в град Две Могили. В чест на 150-годишнината от рождението на Филип Тотю и 1300 годишнината от създаването на българската държава, къщата на войводата е превърната в музей.
Адрес: махала Гърците, с. Вонеща вода
Работно време: от 9:00ч. до 17:30ч. през периода април-октомври; за периода ноември-март за посещение се прави заявка.

Паметникът на Филип Тотю


 

Забележителности около Вонеща вода

Избрани оферти