Начало / Статии / Статии - България

6 идеи за пътуване в България през предстоящия уикенд

Автор

/

Синоптиците обещават хубаво време през идните почивни дни, така че грабвайте колата, влака, а защо не и на стоп, и отпрашвайте нанякъде. Ако не ви достигат идеи, предлагаме ви няколко интересни предложения за уикенд бягство.

Трявна - люлка на резбари и иконописци

 

Трявна съчетава по уникален начин уюта на възрожденската архитектура, духа на живата художествена традиция и чистотата на балканската природа. Градът впечатлява с богатите си възможности за културен туризъм. Посетитетлите имат възможност да посетят осем музейни обекта, както и да се възползват от предлаганите атракции - могат да станат част от градските легенди, като увековечат ликовете си в Ретро-фото ателието в дюкяна на Райковата къща, или да се научат да изписват бръшлян в Даскаловата. Трявна е прекрасна идея за творчески уикенд.

Средновековният град Хоталич край Севлиево

Хоталич е името на средновековен български град, разположен на 4 км северозападно от Севлиево. Хоталич е много добре запазен археологически обект. Но за превръщането му в привлекателна туристическа дестинация следва да се направят много реставрации, като например на отбранителните кули, църквите и портите. През 1994 г. средновековната крепост е обявена за паметник на културата с национално значение. Намира се на 4 км от Севлиево, а до него се достига по добре поддържан път. Севлиево се намира на 178 км от София и на 164 км от Пловдив.

История за Ванга - от Петрич до Рупите

„Не е важно какъв си - важното е да си добър човек!“ е казвала баба Ванга. Две са сградите, които и до днес напомнят за нея – къщата й музей в гр. Петрич и храмът „Св. Петка Българска“ в местността Рупите. На улица „Ванга“ №10 в гр. Петрич всеки има възможността да се докосне до живота на Вангелия Пандева Гущерова (или Баба Ванга). Музеят отваря врати 12 години след смъртта на пророчицата – на 5 май 2008 г. Можете да усетите аромата на пъстроцветната й градина, да разгледате стаите, които гадателката е обитавала през по-голямата част от своя живот – цели 46 години. А причината е благосклонността на пророчицата, която в завещанието си заръчва къщата да се превърне в музей.

Античната вила Армира край Ивайловград

Сред паметниците от времетo на Римската империя са останките от градските и извънградските къщи на заможните римляни. Извънградските вили представлявали центрове на земевладелски имения. Такова жилище е вила Армира, близо до Ивайловград, открита през втората половина на XX в. от Янка Младенова. Вилата била разкошно украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено живописни били подовите мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Вилата е отворена целогодишно за посетители, дори и през почивните дни.

Светът на мастодонтите в село Дорково

През есента на 2013 г. врати отворя най-новата атракция в село Дорково – Плиоценски парк. В него е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 милиона години. Всъщност край Дорково е открито най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис.В Плиоценски парк Дорково можете да видите триизмерни модели, цветни изображения, автентични примери от откритите край селото кости, както и възстановка на част от терена на разкопките. Отворено е за посетители всеки ден от 10 до 19 часа.

Лакатнишките скали - природен бисер в Искърското дефиле

На левия долинен склон в Искърския пролом, между дълбоките долини на реките Пробойница и Доло, величествено се извисяват Лакатнишките скали. Обявени са за природна забележителност, а от 1989 г. са защитена местност, включена в природния парк Врачански Балкан. Лакатнишките скали са алпийски обект - място за обучение и тренировка на алпинисти. На малка тераска на ръба на скалите е построена миниатюрна хижа "Орлово гнездо" - място за кратка почивка при скалното катерене.

Вижте актуалните оферти за пътуване в България!

>
24 април 2023 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

маршрути

музеи

природни забележителности

природни паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти