Начало / Статии / Статии - България

Трявна - люлка на резбари и иконописци

Автор

/

Трявна съчетава по уникален начин уюта на възрожденската архитектура, духа на живата художествена традиция и чистотата на балканската природа. Градът впечатлява с богатите си възможности за културен туризъм.  

Трявна - люлка на резбари и иконописци

Посетитетлите имат възможност да посетят осем музейни обекта, както и да се възползват от предлаганите атракции - могат да станат част от градските легенди, като увековечат ликовете си в Ретро-фото ателието в дюкяна на Райковата къща, или да се научат да изписват бръшлян в Даскаловата.

През летните месеци в резбарската работилница към музея, желаещите могат да се обучават в изкуството на дърворезбата, като се запознаят отблизо с тревненската резбарска школа и си отнесат за спомен резбована от тях самите лъжица, талерка или кутийка.

От май до септември музеят предлага на гостите на града вечерни посещения на  Даскалова къща, включващи почерпка с ракия и закичване с писан бръшлян, както и фолклорна програма. От април до октомври Музеят на иконата, дворът на Старото школо или Даскаловата къща отварят врати за сватбени церемонии по стародавна българска традиция.

Славейковото школо е едно от първите светски училища в България. Тук се помещават  постоянни изложби: даренията на Димитър и Никола Казакови /живопис, скулптура/, Иван Газдов /графикатура/, Иван Попдимитров /живопис/, колекция стари часовници, документална изложба за тревненското училище през Възраждането, и възстановка на класна стая от взаимното училище.

Даскаловата къща е единствен по рода си в страната музей на резбарското изкуство, с великолепни резбовани тавани, плод на облог между майстор и калфа. Паметник на културата с национално значение. Славейковата къща е запазила обстановката в дома на двамата бележити български творци баща и син Петко и Пенчо Славейкови.

Музей "Тревненска иконописна школа" представя повече от 160 оригинални икони на най-старата възрожденска иконописна школа в България и възстановка на зографска работилница. Райковата къща е типичен образец на тревненската архитектурна школа и бит.

Къща-музей "Ангел Кънчев" е роден дом на героя. Експозицията представя участието на тревненци в национално-освободителните борби през Възраждането. Музеят на азиатското и африканско изкуство представя част от дарението на българския скулптор Златко Паунов, живеещ в Ню Йорк, САЩ. Предметите са 200 и са с произход от Тибет, Непал, Китай, Индия и някои африкански държави. Всичките са оригинали, предимно с култово предназначение и са с различна датировка от 2 до 20 век.

В галерия "Казаков” се организират временни изложби и тематични експозиции, представят се както популярни, така и по-малко известни даровити художници, и се осъществява обмен с други, гостуващи музеи и културни институции.

Къде: гр. Трявна, България
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Трявна!

Виж още:

Виж още:

Екскурзия - Велико Търново

Екскурзия в Троян

>
13 октомври 2020 г.

Тагове

културен туризъм

културни центрове

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти