Начало / Статии / Статии - България

14 начина да пътуваш безплатно (които не са само на стоп)

Автор

/

Всеки, който твърди, че пътуването е скъпо, просто е зле информиран. - народна мъдрост

Ето някои от любимите ни начини да пътуваш безплатно, част от 12-месечното предизвикателство

Колко от тези съвети може да комбинирате, за да организирате почти или напълно безплатно пътуване?

Ползвай безплатна навигация

Навигацията може да е напълно безплатна дори и да си в страна извън Европейския съюз. За навигация в реално време може да ползвате Google Maps или Maps.me на телефона си, като е необходимо предварително, докато имате wi-fi, да свалите картата на района, който ще ви трябва. Добре е да знаете, че за някои държави Google Maps не поддържа офлайн навигация (например за Тайланд), но Maps.me покрива липсите. Освен това картите на Maps.me заемат много по-малко памет, като и двете приложения имат много добра навигация за ходене, колоездене, шофиране, както и информация за заведения, болници и хотели.

Използвай Google Translate безплатно офлайн

От 2016 г. Google Translate е наличен офлайн и за Android, и за iOS. Може да превеждате от текст в текст, от говор в текст, от текст в говор и дори може да изписвате букви с пръст на екрана. Опцията Word Lens ви позволява да задържите камерата си върху ресторантско меню, знак или опаковка с надпис на чужд език. Всички налични опции за всеки език може да видите тук.

Наеми безплатен местен екскурзовод

Global Greeters е една от любимите ми платформи, която събира пътешественици и местни хора. Трябва предварително да заявите дните и часовете, в които сте свободни, и да изчакате местен доброволец (greeter) да потвърди, че може да се срещне с вас. Хубавото е, че още в заявката си описвате интересите си и какви езици говорите и така има по-голям шанс да срещнете човек, с когото истински да си допаднете, докато той ви показвва тайните местенца на града.

Включи се в безплатен тур

Почти всеки по-голям град, в който има много туристи, има и куп безплатни турове. Само потърсете [име на града + free tour] в Google и си изберете безплатен пешеходен тур, безплатен графити тур, безплатен кулинарен тур и т.н. Макар тези обиколки да са безплатни, края се очаква да оставите малък бакшиш на екскурзовода.

Спи безплатно

Един вариант е платформата Couchsurfing, която ви позволява да отседнете у местен човек, който желае да сподели дома си с чужденци. Ако ще я ползвате за пръв път и се притеснявате, избирайте домакини с повече ревюта от минали гости – те ще ви помогнат да се ориентирате какъв човек да очаквате. Не се очаква да оставите пари (всъщност, това е срещу етиката на Couchsurfing), но може да сготвите българско ястие на домакина си или да го изведете и да го черпите бира.

Размени свой талант за безплатна нощувка

Можете да замените умения, знания и таланти за безплатна нощувка в места за настаняване от типа Bed&Breakfast (нощувка със закуска, обикновено малки хотелчета или къщи за гости) по време на ежегодната есенна инициатива Седмица на бартера.

Ползвай нощни влакове и автобуси

Ако ви предстои дълго пътуване с дълги преходи, заменете някои от нощувките с нощни влакове или автобуси. Освен че са по-евтини от самолетите, ще ви спестят пари за една нощувка и ще имате повече свободно време за обикаляне през деня.

Работи в замяна на безплатно настаняване и храна

Ако разполагате с достатъчно време и единственото важно нещо е да откривате нови места, може да пробвате някоя от платформите за работа срещу подслон и храна. WWOOF и Workaway са два от най-популярните сайтове, където можете да намерите предложения, които включват не само живот в нова страна, но и дългосрочни и значими приятелства. Тези програми обикновено включват доста по-малко от 40 часа седмична заетост, което означава, че ще имате достатъчно време да пътувате.

Разгледай безплатно музеи

Почти всеки музей по света си има дни с вход свободен (примерно, първия четвъртък на месеца). Проверете и се възползвайте, ако е възможно.

Освен това много от най-известните световни забележителности са винаги безплатни (ферибота до Стейтън Айлънд, за да видите Статуята на свободата, Британският музей, Мемориалът на Берлинската стена, музеят Берардо в Лисабон, Националният музей на Дания и много други).

От 2015 г. всяка първа неделя на месеца е ден с вход свободен на всички държавни музеи и галерии в Италия, включително Колизеума, галерия Уфици, Помпей и др. Разбира се, цената на безплатното е, че опашките са по-дълги и ще тряба да почакате повече.

Всички държавни музеи (включително Лувъра, Орсей и Версай в Париж) са безплатни за граждани на Европейския съюз до навършени 26 години. 

Кандидатствай за обменни програми

Разучи кои  обменни програми са активни в момента и за кои можеш да кандидатстваш, за да поживееш или учиш в чужбина на чужди разноски. В България може да проучите EVS, Erasmus, Leonardo Da Vinci и други.

Възползвай се от рождения си ден

Да пътуваш на рождения си ден е чудесна идея. Където и да отидеш, можеш да попиташ за намаления и специални бонуси за рожденици. Дори да няма официално обявени намаления, струва си да попиташ какво биха сторили в атракцията/ресторанта/хотела, за да направят специалния ти ден още по-специален.

Яж безплатно (но плати за питиетата)

Има няколко места в Париж, където към всяко поръчано питие получавате безплатна храна (например кускус, пържени миди или тапас) - bar La Cordonnerie, bar Le Grenier and the oriental Le Tribal Cafe са само няколко примера.

В Милано, голяма част от Северна Италия и отделни места в други части на Италия около 7 вечерта започва така наречения аперитиво час, когато с всеки коктейл или алкохолно питие получавате достъп до богат бюфет с хапки, сирена и меса.

Пътувай на стоп (включително и на колело!)

Пътуването на стоп е известна форма на пътуване за без пари, но чували ли сте, че може да хванете колело на стоп в Амстердам? Само се оглеждайте за яркожълтите багажници и извикайте на колоездача „Yellow Backie!”. Той ще спре и ще ви повози.

Хвани яхта или лодка на стоп

Достатъчно е да се регистрирате в сайта Findacrew и да потърсите лодка, която си търси екипаж.

***

Лесно, нали? Още интересни предизвикателства за пътешественици ще откриете в тестето карти "Предизвикателства за пътешественици" - поръчайте онлайн тук или ги потърсете в книжарницте в страната.

>
15 февруари 2018 г.

Тагове

любопитно

безплатно пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти