Начало / Статии / Статии - България

Пътуване в света на ескейп стаите

Автор

/

Преди време гледах филма “Хиперкуб”,  в който група хора се събудиха затворени в пространство, от което трябва да избягат. Идеята беше развита така, че не оставя зрителя да си поеме дъх и непрестанно го въвлича в решаването на логически и абстрактни задачи и идеи, които пленниците трябваше да решават, за да спасят живота си.

Не след дълго и в реалния свят започнаха да се появяват т.нар. екскейп стаи (escape rooms). Това са места, където влизането е лесно, но излизането е трудно и именно в това е забавлението. За да излезе отборът, той трябва да реши поредица от логически задачи и да намери правилния път навън. Но лабиринтът не е реален, а логически. Това отправя сериозно предизвикателство пред участниците, които трябва да тестват своите интелектуални възможности, обща култура, логика, абстрактно мислене и… специални умения.

Тенденцията обаче не е нещо, което се среща само у нас. По цял свят се раждат хиляди стаи, които привличат участници от цял свят. Дори се е появил нов поток от туристи,  търсещи стаи по света, които да добавят към колекцията си от постижения.

Стаите в страната са десетки и ние ви препоръчваме да посетите всички стаи. А ако искате да започнете своето пътуване сред стаите в страната и в чужбина, ние сме ви подготвили кратък гайд, с който можете да започнете.

Ужаси в Кingsroom

Ако сте фен на Стивън Кинг, то няма защо повече да ви навиваме, за да тествате стаята Кingsroom, в която ще срещнете своите детски кошмари. Гарантираме ви, че ще получите нужната ви доза страх за седмицата. И ако при филмите на ужасите вие просто гледате, в случая ще сте участник в тях.

Виртуална реалност с Escapereality

Когато за първи път влязох в стаята с виртуална реалност, бях изпратен на спасителна мисия в Космоса. Летенето се усеща с всяка точка на тялото и докато другите летяха смело около мен, аз едва не повърнах. Но дори и този неприятен  момент  направи преживяването едно от най-добрите за сезона. Ако не сте летели в Космоса, но искате - просто посетете Програма Космос.

Назад във времето с Puzzlenarium

Ако съвременният свят ви е скучен и сте почитатели на Шерлок Холмс, то Puzzlenarium могат да организират пътуването ви назад към Викторианската епоха, поставяйки ви във времена, в които BREXIT все още няма значение, но лордовете, интригите и опасностите са там и ви чакат с нетърпение.

Трите ключа към фантастичния свят

Трите ключа са три стаи, които ви изпращат директно в Матрицата, Тайния бар на Ал Капоне и отново в детективска игра за разгадаване на машина на времето. Което и хапче да изберете - няма да сбъркате.

Това съвсем не е окончателен списък на стаите в страната, но е едно добро начало, с което да опознаете тази нова територия за пътуване без да пътувате. След като напреднете,  може да видите всички ескейп стаи (цък) и да започнете да трупате нови дестинации, истории и спомени...

>
25 януари 2019 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

забавни истории

идеи за подарък

Забележителности наоколо

Избрани оферти