Начало / Статии / Статии - България

11 креативни идеи за пикник (в снимки)

Автор

/

Провокирай креативното си аз и превърни пикника от ядене-и-пиене-върху-одеяло в истински празник, за който ще се говори дълго и който всички поканени няма да имат търпение да повторят.

Като дете, никой не ме е водил на пикници. Пикниците бяха в книжките с картинки и по телевизията, затова с брат ми си организирахме такива на килима в детската стая. Сега пикниците са ни любимо мързеливо уикенд занимание, а се оказва, че имало и Международен ден на пикника на 18 юни. Дори месец юни да не е дневен ред, като ви застигне това четиво, не бойте се, пикник хобито не е сезонен спорт! Трябва ви само желание, липса на дъжд, за предпочитане наличие на слънце и по желание компания.

Празнувайте смело и безотговорно, а ние черпим няколко идеи за пикник, който ще се помни дълго:

Пикник на плажа

Обедното слънце не е най-подходящото, затова изчакайте бризът да раздвижи въздуха и си направете пикник по залез. Меката светлина на залязващото слънце дава чудесен нюанс на снимките.

Пикник на историческо място/забележителност

Донеси си нещо малко за хапване, седни на любимата си крепост, скала с гледка или речен бряг и се наслади на специалната атмосфера.

Пикник на остров/скала в морето

Когато миналото лято прекарахме няколко дни на гръцкия остров Амулиани, открихме, че наоколо е пълно с миниатюрни островчета (буквално скали, хвърлени от някой великан в морето), до които се достига за 15-ина минути гребане с каяка. Обядът, разбира се, винаги беше на някое от тези изолирани островчета.

Закуска в тревата

Сложете сандвичите/кроасаните/мекиците и кафето в кошница и заменете масата в кухнята с пикник в парка. Изключително подходящ за мързеливи недели. Хората ще ви гледат странно? Завиждат.

Пикник с настолни игри

Защото то не може само ядене. Донесете любимите си настолни игри и обявете турнир (последният купува следващата бутилка вино!).

Пикник със завъртяни ястия

Всъщност, когато преди векове започват да се организират първите пикници, те са били привилегия за благородниците, които единствени са имали достъп до поддържаните градини и паркове. Затова и там са се носели само завъртяни ястия, като някои от тях са се приготвяли няколко дни по-рано. Като чуя "приготвят се няколко дни", и ми става лошо. Моят вариант е екзотични плодове и специални десерти, които правя само за празници (специални, но бързи). Който може, да демонстрира кулинарни висини!

Тематичен пикник

Темата е една и всички трябва да се съобразяват с нея. Примерно ягоди. Жълти ястия. Мексиканска кухня. Мекици (тогава ще е мекицник).

Пийник

Една приятна разновидност на пикника е пийник – на който се носи само пийване във всякакви форми, цветове и промили.

Градски пикник

Изберете си добре поддържан парк в град, където не е забранено газенето на тревата. Вижте града си от различен ъгъл. (За момента София е май единственият български град, където пикниците в парковете се приемат за нещо нормално. Или греша?)

Велопикник

Пикник като пикник, но до мястото на пикникуване се стига с колело.

Нощен пикник с магично осветление

Дотук запълвахме дните, но с падането на нощта е време за една от най-специалните идеи – нощен пикник. За да е още по-магично преживяването, вземете малки соларни лампи, запалете огън (ако е разрешено) или чаени свещи (ако духа вятър и нямате буркани, може да изкопаете малки дупки в земята и свещите няма да гаснат).

Възможни пречки и как да се справиш: Основен проблем на летните нощни занимания на открито са буболечките. За да мине безаварийно, не забравяй репелента и лампите против насекоми.

*

Да отбележиш Световния ден на пикника е предизвикателство №6 от книгата „203 предизвикателства за пътешественици“. Книгата е в книжарниците в цялата страна и онлайн тук.

 

>
17 юни 2021 г.

Тагове

идеи

идеи за уикенд

идеи за уикенда

летен туризъм

любопитно

семеен туризъм

пикник

Забележителности наоколо

Избрани оферти