Начало / Статии / Статии - България

Базиликата Света София - една от най-забележителнте църкви в българската столица

Автор

/

Базиликата "Света София е построена е най-вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробнициот II-IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика, който се простирал на изток от градсата цитадела, т.е. от днешния Министерски съвет до болницата "Царица Йоана". Името на базиликата се преплита в легенди с имената на император Константин Велики, принцеса София и император Юстиниян.

През Второто българско царство "Света София" била митрополитска катедрала и към нея имало училище за духовници. В криптата са погребани знатни люде. В два от гробовете са намерени масивни златни пръстени, върху които са изписани имената Витомир и Ходор.

Предполага се, че около XIVв. името на църквата се предава и на града. След XV в. "Света София" е превърната в джамия, а в последствие е използвана за военен склад. В началото на XIXв. джамията била възстановена, но при земетресението през 1858г. минарето рухнало и тя отново била изоставена. След Освобождението от османско робство градските власти имали намерение да я съборят - толкова грозна изглеждала полуразрушената постройка. Едва в началото на XXв. тя е частично възстановена и през 1911г. е осветена като действаща църква. Сега е напълно реставриранаи в нея служи Софийският митрополит.

Любопитно: Константин I Велики е син на римския император Констанций Хлор. След смъртта на баща си тоя е обявен от войниците за съуправител на Западната римска империя. През 324г. завладял цялата власт и ликвидирал така наречената тетрархия - управление на държавата от двама императори със съуоравители. Извършил големи държавни промени в империята и през 330г. преместил столицата във Византион, наречен на негово име Константинопол. Още преди това, през 313г., издал Миланския едикт за веротърпимост, с който разрешил официалното изповядване на християнството в империята наред с езичеството.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"
 

>
20 юли 2012 г.

Тагове

културен туризъм

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти