Начало / Статии / Статии - Италия

7 съвета за пътуване за онези, които не ядат глутен

Автор

/

Основният проблем на пътуването, когато си на безглутенова диета, са всички изкушаващи глутенови вкусотии, които изглеждат различно от тези у дома и крещят „Изяж ни!“ от всяко ресторантче. И ако трябва да сме честни, още по-трудно става, когато пътуваш из Италия.

Тази статия не е за онези хора, които имат волята да се откажат от глутена или вече толкова са свикнали без него, че не им липсва. Следващите съвети са за онези, които са отчаяно влюбени във всичко тестяно - паста, пица, баница, пърленка, виенска кифла, щрудел, дюнер, лахмаджун - и въпреки това по медицински или други причини не трябва да го ядат.

Ето какво правя аз, за да намаля ефекта на изкушението:

1. Взимам няколко вида ядки - по-мазнички и по-хрупкави - бадеми, лешници, макадамия, тиквени семки. Всеки според предпочитанията. Без такива, обвити в шоколад, моля!

2. Зареждам се с плодове - обикновено си взимам банан, измита ябълка или друг плод, който е лесно преносим. Това е първото нещо, което хапвам в самолета на тръгване. Летището е първото място, което те изкушава - тръгнал си на почивка, казваш си защо пък да не се поглезя и прегрешението ти е в кърпа вързано.

3. Оризови или царевични снаксове - винаги са добра идея, когато усетиш, че си гладен или някой реши да хрупа солети около теб. Потърси веган разядки (във всеки супермаркет ги има - с падладжан, домати, маслини), чудесни са за намазване върху оризовките.

4. Купувам си сурови десертчета от ядки и плодове - по едно за всеки ден. Това не означава, че ще ги изям всички, а че намалявам риска от това да се окажа близо до витрина на сладкарница и да нямам заместител на тортите.

5. Проучвам и правя списък на всички места, които са вегетариански и веган в града, в който отивам. Почти винаги на тези места има няколко храни, съобразени с безглутеновата диета.

6. Фрешовете и салатите винаги са спасение и за щастие, навсякъде вече е модерно, затова където и да пътувате, ако не успеете да намерите места за хапване без глутен - направете си детокс 1-2 дни на фреш, салата и ядки.

7. Когато съм в Италия или друга страна, известна със свръхвкусната си глутенова консумация, просто си нарушавам диетата. За щастие, не съм от хората, на които глутеновите изделия са изцяло забранени. Съобразявам се с количеството, хапвам по един път на ден и си нося хапчетата за глутенова непоносимост.

>
03 октомври 2017 г.

Тагове

любопитно

съвети

храна

безглутенова диета

Забележителности наоколо

Избрани оферти