Начало / Статии / Статии - Швейцария

Индемини – романтични каменни къщурки

Автор

/

В Индемини, Швейцария, къщите са построени от сиви гнайсови камъни, с покриви от плочи и дървени пристройки. Това, типично за кантона Тичино, село е наистина тихо и почти самотно, разположено зад хълмовете на Гамбароньо.

Точно в края на италианската долина Ведаска, където малката река Гиона се влива в езерото Маджоре, лежи единственото швейцарско село – Индемини. Разположено сред непокътната природа и огромни гори от кестени, традиционното село се намира в полите на връх Тамаро, ма закътано, слънчево местенце.

Едва към края на I-та световна война красив и живописен път отвежда от Вира, през прохода Негиа до границите на селото. По това време жителите в отдалечено Индемини оформяли своите малки бюджети със селско стопанство и контрабанда. Има постоянна изложба на фотографии в местния музей на селото, които ще ви „разкажат“ историята на това бедно и тежко време.

Днес, поради разрастването на туризма, хората са спрели да се изнасят от селото. През горещите дни, потоците привлечени туристи се забавляват плувайки. Сиренето там е направено в заобикалящите ви планински колиби. В Индемини има множество места, където можете да отседнете. Дори и през зимата идват хора, търсещи спокойствието и почивката на отдалечените от града места. Мястото е неотразимо през есента, когато кестените са узрели и падат по земята.

Местността около връх Тамаро е популярен на планинарите и велосипедистите. Горната част на  прохода Негиа е началната точка на кратки маршрути до върха на Тамаро, който се намира на 1961м надморска височина, или до Гамбароньо, който е на 1734м надморска височина. От  Гамбароньо има ще видите впечатляващи гледки към езерото Маджоре и Алпите. Най – известното нещо около Тамаро е, освен че предлага невероятни гледки, той е и най – високия връх в региона. Там се намира църквата Santa Maria degli Angeli, която е построена по проект на архитекта Марио Бота. Живописни пътеки могат да ви отведат от връх Тамаро до връх Лема.

 

 

>
17 юни 2010 г.

Тагове

алпи

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти