Начало / Статии / Статии - Швейцария

Индемини – романтични каменни къщурки

Автор

/

В Индемини, Швейцария, къщите са построени от сиви гнайсови камъни, с покриви от плочи и дървени пристройки. Това, типично за кантона Тичино, село е наистина тихо и почти самотно, разположено зад хълмовете на Гамбароньо.

Точно в края на италианската долина Ведаска, където малката река Гиона се влива в езерото Маджоре, лежи единственото швейцарско село – Индемини. Разположено сред непокътната природа и огромни гори от кестени, традиционното село се намира в полите на връх Тамаро, ма закътано, слънчево местенце.

Едва към края на I-та световна война красив и живописен път отвежда от Вира, през прохода Негиа до границите на селото. По това време жителите в отдалечено Индемини оформяли своите малки бюджети със селско стопанство и контрабанда. Има постоянна изложба на фотографии в местния музей на селото, които ще ви „разкажат“ историята на това бедно и тежко време.

Днес, поради разрастването на туризма, хората са спрели да се изнасят от селото. През горещите дни, потоците привлечени туристи се забавляват плувайки. Сиренето там е направено в заобикалящите ви планински колиби. В Индемини има множество места, където можете да отседнете. Дори и през зимата идват хора, търсещи спокойствието и почивката на отдалечените от града места. Мястото е неотразимо през есента, когато кестените са узрели и падат по земята.

Местността около връх Тамаро е популярен на планинарите и велосипедистите. Горната част на  прохода Негиа е началната точка на кратки маршрути до върха на Тамаро, който се намира на 1961м надморска височина, или до Гамбароньо, който е на 1734м надморска височина. От  Гамбароньо има ще видите впечатляващи гледки към езерото Маджоре и Алпите. Най – известното нещо около Тамаро е, освен че предлага невероятни гледки, той е и най – високия връх в региона. Там се намира църквата Santa Maria degli Angeli, която е построена по проект на архитекта Марио Бота. Живописни пътеки могат да ви отведат от връх Тамаро до връх Лема.

 

 

17 юни 2010 г.

Тагове

алпи

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти