Начало / Статии / Статии - Италия

Италианска ривиера – приказка от Южна Франция до Тоскана

Автор

/

Когато заговорим за ривиера, повечето от нас веднага се сещат за Френската ривиера – блясък, червени килими, яхти и знаменитости...

Но има една ривиера, която пази в себе си духа на Италия, чаровните малки селца с пъстри, кацнали сякаш една върху друга къщи и разбира се, бистрите води на Средиземно море.

Италианската ривиера или крайбрежната част на областта Лигурия, се простира от границата с Франция до северната част на Тоскана. Характерни за нея са стръмните брегове и малките рибарски селца, свързани помежду си с железопътна линия и ферибот (през лятото). Автентичност, спокойствие и онова нещо, което италианците наричат la dolce vita, тук откриваме в огромни дози.

Ето и няколко задължителни спирки на всяко приключение на Ривиерата в Италия:

Чинкуе Тере

Монтеросо ал маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре - петте очарователни селца, които заедно съставят Чинкуе Тере, са може би най-популярната дестинация за пътешествениците, избрали да почиват на Италианската ривиера. Помежду си са свързани с екопътеки, макар че част от тях понякога са затворени от съображения за сигурност. Спокойно можете да ги достигнете с влак, а от късна пролет до ранна есен – и с ферибот, водещ до чаровните малки пристанища.

Портовенере

Разноцветното рибарско селище Портовенере се намира в близост до Чинкуе Тере, но е сравнително спокойно, що се отнася до тълпите туристи. Много от пътуващите до Чинкуе Тере пропускат това чаровно място, но всъщност то е едно от скритите съкровища на Ривиерата. И освен това е припознато от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Тук също откриваме типичните за областта цветни къщи, заобикалящи залива и пристанището. Тесни и стръмни улички водят до средновековния център на селцето и до замъка, намиращ се на върха на хълма, от който се открива невероятна гледка.

Портофино

Днес може би едно от най-известните места на Ривиерата, в миналото Портофино също е било малко и спокойно рибарско селце. В момента е любимо място за почивка на богатите и известните. Красивото селище е популярно със своето пристанище с форма на полумесец, пълно с рибарски лодки и яхти, и заобиколено от къщи и хотели във всички цветове на дъгата. Портофино се намира на полуостров, покрит с маслинени, овощни и иглолистни дръвчета, а по-голямата част от заобикалящата го природа е част от парк с множество екопътеки. Над селцето е разположен малък замък, който в миналото е бил дом на британския консул в Генуа.

Най-добрият начин да стигнете до Портофино е като започнете от Санта Маргерите Лигуре. Това е по-голямо градче, също намиращо се на крайбрежието, което също си струва да разгледате – тук ще видите монументите на Виктор Емануил II и Христофор Колумб, който е роден в местността. (В Генуа, но за това – по-късно!) От Санта Маргерите Лигуре можете да вземете автобус или ферибот, които ще ви отведат до Портофино.

Генуа

Генуа е голям пристанищен град и е столица на областта Лигурия. Още от Средновековието през него минават хиляди търговски кораби. Освен това е родното място на Христофор Колумб! Тук с часове можете да се разхождате из тесните улички, любувайки се на красиви църкви, малки площадчета и древните къщи, строени в миналото за местните богати търговци. Областта на пристанището също е перфектно място за разходка, а градът може да се похвали и с един от най-големите аквариуми на Стария континент. На улица Гарибалди ще откриете и множество дворци, част от тях превърнати и в музеи, част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Генуа е чудесна отправна точка за разглеждане на цялата Ривиера, тъй като от тук можете да вземете различни видове транспорт до повечето градчета и селца.

Санремо

Намиращ се почти на границата с Франция, Санремо (или Сан Ремо) е курортен град с голямо пристанище, казина, първокласни ресторанти, магазини и красив исторически център. Перфектно място за разходка до хълма е мозаечната пътека, водеща до светилището Мадона дела Коста. Оттук се открива спираща дъха гледка към местността и залива. Вероятно името на града ви е познато и заради едноименния музикален фестивал, дал старт на кариерата на много италиански звезди.

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия!

>
05 декември 2022 г.

Тагове

любопитно

плаж

полезно

романтични места

Италианска ривиера

Забележителности наоколо

Избрани оферти