Начало / Статии / Статии - България

Белинташ (Беленташ) - спомени от бъдещето

Автор

/

Белинташ (среща се изписано и Беленташ и Беланташ) е едно от местата в България с най-мистична атмосфера. Около появата и функциите му има толкова легенди, догадки и откровени измишльотини, че накрая човек се обърква кое е истина и кое - не, и в главата му се оформя един загадъчен образ извън времето и пространството.

Белинташ и траките

Белинташ е скално плато, което е изградено от вулканични скали (туфи). Това, което е специфично, е че горната площадка на скалата е равна и гладка, като изсечена с нож. На нея се забелязват странни геометрични фигури и издълбани в скалата канали, за които някои учени твърдят, че рисуват картата на звездното небе - издълбаните с скалата ямки повтарят съзвездията Малка и Голяма мечка, Орион и Лъв. На платото има издълбани и два кладенеца. Те представляват правилни цилиндри с диаметър 1,50 метра и дълбочина 2,30 метра, а стените им са абсолютно гладки.

Със сигурност се знае, че тук е имало тракийско светилище на племето беси, посветено на техния бог Сабазий. В района на Белинташ е намерена и единствената сребърна плочка с образа на бог Сабазий.

Белинташ и свръхестественото

Скалата Белинташ е любимо място на много екстрасенси. Те твърдят, че тук има много силно енергийно поле и идват на Белинташ, за да се зареждат с енергия.

Други твърдят, че това е древна площадка за кацане на космически летателни апарати, а координатната мрежа, изсечена на скалата, е служила за ориентир на пилотите.

Други теории посочват Белинташ като мястото, на което е акостирал Ноевия ковчег след края на Потопа. Според тях доказателство за това са следите от халки на скалата, за които е бил закачен корабът.

Местните хора в повечето случаи избягват и не искат да говорят за скалата. Казват, че това е лош камък, разказват за самоубили се и ударени от гръм хора, дошли тук. Носят се легенди и за несметни скрити богатства - в района личат следи от иманяри.

Проучванията са доказали недвусмислено твърде малко от тези твърдения, но всеки може да вярва в каквото си поиска, нали?

Какво означава името Белинташ?

Според една версия в превод от древните тюркски езици името на Белинташ означава "умен камък" или “камък на знанието”. Според други автори името не е толкова загадъчно и се превежда „бял камък“.

Белинташ в цифри:

Дължина: около 700 метра

Ширина: 350 метра

Височина: около 35 метра.

Как се стига до Белинташ:

Скалният масив Белинташ се намира на около 60 километра от Пловдив (около 30 са километрите от Асеновград) в Родопите в района на селата Врата и Сини връх. От София, Варна и Бургас най-добре е да минете през Пловдив. По Асеновградско шосе поемате към Асеновград. След като влезете в града, продължавате да карате на юг - следвайте табелите за Кърджали. Ще минете през село Червен (не става въпрос за село Червен в област Русе, което е обявено за археологически резерват). Точно преди да излезете от селото, отбивате вдясно.

Има табели за „Белинташ“, Врата, Орешец, Три могили, Горнослав, Мостово. В село Врата можете да се отбиете до единствения магазин за хранителни стоки, откъдето да се заредите с провизии. Продължавате направо, докато не стигнете до навес с пейки, маси, чешма. Там можете да оставите колата си и продължавате пеша до Белинташ (около 20 минути).

Има маркировка. След малко пред вас се разкрива самият Белинташ. Високи и гладки скали. На това място много хора се отказват да продължат заради гледката. Тя показва, че ще трябва да се катерите по скалите, което не е точно така... през скалите е проправен път, има и метална стълба, по която можете да се изкачите до самото плато.

Всички снимки: Ива Ненова/NasamNatam.com

*

Виж още:

Екскурзия в Пловдив

Почивка в Созопол

Екскурзия - Велико Търново

>
12 август 2020 г.

Тагове

семеен туризъм

любопитно

трекинг

идеи за уикенда

летен туризъм

мистика

скали

легенди

Забележителности наоколо

Избрани оферти