Начало / Статии / Статии - България

Бачковски манастир - истории под манастирската лоза

Автор

/

Снимки: Пламен Петров

Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от най-посещаваните. Той пази чудотворната икона от сребро и злато на Богородица. Под сенките в двора му ще откриете приятен хлад в горещите дни, а поляните над манастира са популярно място за пикник през почивните дни.

Немалко са любопитните факти около манастира. Предполага се, че след падането на Търново в Бачковски манастир е прекарал последните си дни Патриарх Евтимий. Ако местата наистина пазят енергията на хората, които са ги обитавали, тукашната енергия носи заряда на всички книжовници и монаси, които през вековете не са преставали да се грижат за манастира.

История в няколко реда

Бачковският манастир е основан от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани, приближени на тогавашния византийски император Алексий I Комнин. Интересни са превратностите на съдбата - Григорий искал да бъде погребан в основания от него манастир, но загинал в битка край Пловдив и тялото му не било открито. А тленните останки на брат му Абасий, който вече бил мъртъв, когато манастирът бил основан, са погребани в манастирската костница.

Старата трапезария и ракия джинджифирка

Разходете се из манастирския двор, запалете свещ в храма, измийте се с вода от манастирската чешма.

Разгледайте и старата трапезария, кухнята и кухненския склад, които са построени (или възстановени) между 1601 и 1643 г. Втората е годината на изографисване на стенописите в трапезарията, които днес са запазени на 90%.

Манастирската изба се ползва и до днес, макар да е на повече от 400 години. В нея освен храна се пазят и отлежават вино и специалната манастирска ракия “джинджифирка”. Самата ракия е гроздова, но след наливането й в бутилки се добавят по 5-6 плода от манастирското дърво джинджифир (кавказка фурма), което й придава специфичен аромат и цвят. Дървото не е типично за България и е засято от първите кавказки монаси.

Чудотворната икона на Богородица

Смятаната за чудотворна икона на Света Богородица е цялата обкована в злато и сребро. Макар да е трудно да се датира, се смята, че самата икона е направена около 11-и век и вероятно е копие на иконата, пазителка на Константинопол, а различни части от обкова са добавяни през вековете.

Ако тръгнете по пътеката над манастира, след около час спокойно ходене ще стигнете до местността Клувията, където днес има няколко параклиса, включително един, изсечен в скалата. Там според преданието била скрита чудотворната икона по време на османските нашествия, а след това в продължение на векове била забравена.

В началото на 17-и век е открита и върната в манастира.

В чест на това събитие на втория ден на Великден се организира шествие, по време на което иконата се пренася до Клувията.

Отсядане в Бачковския манастир:

Поклонниците са добре дошли да нощуват в манастира. Стаите са с по няколко легла, чисти и обикновено обзаведени, без санитарен възел в самата стая. Цената на легло е 15 лв. Не е разрешено консумирането на алкохол от останалите да пренощуват в манастира.

Полезна информация:

Бачковският манастир няма входна такса, тъй като е действащ храм, а не музей. Има такса за паркинга при манастира. Работното време на Бачковския манастир (часовете, в които се допускат посетители) е от 7 сутринта до 8 вечерта през лятото и до 7 вечерта през зимата. При паркинга има заведения за хранене, но можете да си донесете храна и да ядете в местността Клувията, където има пейки, маси и водопад.

Виж актуалните оферти за пътуване до Бачковския манастир!

Виж още:

Екскурзия в Троян

Екскурзия - Велико Търново

Почивка в Созопол

>
30 юли 2020 г.

Тагове

манастири

семеен туризъм

трекинг

идеи за уикенда

летен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти