Начало / Статии / Статии - България

Горноводенски манастир Св.св.Кирик и Юлита край Асеновград

Автор

/

Вероятно по време на Второто българско царство манастирът Св.св.Кирик и Юлита бил подчинен на Бачковския. Недалеч била и лятната резиденция на Григорий Бакуриани, основателят на Бачковския манастир.

След завладяването на България от Османската империя властите започнали кампании на насилствено помохамеданчване на българите. Това продължило чак до края на 18 в. Горноводенският манастир бил опустошен напълно през 17 в. по време на помохамеданчването на българите от Чепинския край.

В сегашния си вид манастирът бил възстановен едва през първата половина на 19 в. под името Св.св.Кирик и Юлита, а манастирската църква била посветена на св.Петка Българска. Целият храм е изписан отвътре и има прекрасен дърворезбован позлатен иконостас. Шест от големите иконостасни икони са рисувани от Захари Стоянов.

Манастирът бил духовно и религиозно средище за хората от района. През 17 в. тук работил известния средновековен книжовник йеромонах Сидор, в началото на 19 в. открили богословско училище за подготовка на свещеници, а в близкото село Горни Воден манастирът поддържал малък метох. По време на борбите за независима българска църква манастирът бил предаден на гръцката патриаршия. Върнат бил на българската църква едва в началото на 20 в., затова част от надписите на стениписите в църквата са на гръцки. През 1983 -1987 г. манастирът е превърнат в база на Съюза на българските архитекти.

Любопитно: Предполага се, че манастирската църква Св.Петка Българска била построена от майстор Васил ДИмов от с.Югово. Стенописите в нея били рисувани през 1847-1850 г. от прочутия възрожденски зограф Алески Атанасов, учил в светогорските манастири в Атон. Негово дело е и известната панорама върху външната стена на игуменарницата на Бачковския манастир.

Общи данни за манастира: Горноводенски манастир Св.св.Кирик и Юлита, обновен 19 в., действащ, без монаси, храмов празник - 15 юли, паметник на културата

Къде: 3 км от Асеновград, България

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
14 февруари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти