Начало / Статии / Статии - България

Асенова крепост - легенда, кацнала над реката

Автор

/

Много крепости издигат стари кокали по българските земи, но малко са така добре запазени и с такива гледки, от които не можеш да отместиш поглед, като Асенова крепост.

Всички снимки: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Асеновата крепост е кацнала на стръмен склон на левия бряг на река Асеница. Когато погледнете нагоре по течението, ще видите как реката се вие като змия между склоновете на Родопите и ще разберете защо са издигнали крепостта точно тук: няма как някой (още повече голяма войска) да мине през прохода, без да бъде забелязан от много, много далеч. Няма как и някой да се изкачи по почти вертикалните отвеси, които се спускат до 100 метра стръмно надолу от три страни на крепостта. В миналото тя е била почти невъзможна за превземане.

История в няколко реда

Още траките са оценили какъв чудесен зъбер за крепост стърчи над река Асеница и са издигнали свое укрепление тук. Последвани са от римляните, а впоследствие и от византийските и българските царе. Любопитно е, че когато византийския управник от грузински произход Григорий Бакуриани основава Бачковския манастир през 1083 г., подарява на обителта крепостта и плодородните земи около нея. Най-значими разширения и подобрения прави цар Иван Асен II, за което знаем от изсечен по негова заповед скален надпис. Тъкмо затова получава името Асенова крепост, а градът в подножието й - Асеновград (до 1934 г. се е наричал Станимака).

Най-добре до днес е запазена църквата в крепостта, “Света Богородица Петричка” (казва се така, защото във византийско време крепостта се е наричала Петрич), която по неизвестни причини не е разрушена от османците заедно с крепостта. Църквата е напълно реставрирана и е действащ православен храм, в който можете да запалите свещ. Кулата й е една от първите, които са служели едновременно за камбанария и наблюдателница.

При крепостта можете да видите още основите на феодалния замък, където е живеел управителят й (а църквата е била за лично негово ползване). Имало е също две водохранилища и няколко жилищни сгради, от които не е останало кой знае колко. Каменни стъпала ви водят нагоре и все нагоре към върха, от чиято панорама ще ви се прииска или да прегърнете любимия човек, или да завладеете и вие няколко крепости в Родопите.

В зелените площи на крепостта има дървени модели на средновековни бойни машини, около които обикалят и деца, и възрастни.

Как се стига до Асенова крепост

От Асеновград продължете в посока Смолян и Бачково, а след това и отбийте към самата крепост като следвате табелите в града. На 3 км след края на града ще видите крепостта. Има паркинг.

Работно време и билети за Асенова крепост

Крепостта е отворена за посетители от сряда до неделя от 10 до 17 часа (от април до октомври - до 18 часа). Цената на билета за вход е 3 лева за възрастни и 2 лева за учащи и групи над 10 души. Има и семеен билет за двама възрастни плюс две деца - 7 лева.

Виж актуални оферти за пътуване до Асеновград!

>
01 октомври 2020 г.

Тагове

крепости

семеен туризъм

идеи за уикенда

летен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти