Начало / Статии / Статии - България

Кукленски манастир Св.св.безсребреници Козма и Дамян край Пловдив

Автор

/

За пръв път манастирът се споменава през 11 в. в документ за имотите на Бачковския манастир. Смята се, че е възникнал като метох на Белочерковския манастир, който също принадлежал на голямата Бачковска обител.

Манастирът бил прочут с леченбното си аязмо и в него се стичали много поклонници. След завладяването на България от Османската империя, турците също идвали да се лекуват. Затова при помюсюлманчването на чепинските българи през средата на 17 в., когато били разрушени много манастири и църкви, Кукленският манастир оцелял.

Близостта на Бачковския манастир и книжовната му школа подпомогнали превръщането на Кукленската обител в авторитетно книжовно средище. Най-известният книжовник, творил тук през 17 в., бил Кръстю Граматик. До нас са достигнали пет негови ръкописа. В манастира се съхранявал и "Песнивецът" на цар Иван Александър , написан по личната воля на българския цар.

Кукленският манастир има интересно положение на три нива. Жилищните постойки са в най-високата част. В началото на 20 в. голям пожар почти ги изпепелил. Оцелели западното крило и части от северното. Северното крило от 15 в. е най-старото запазено у нас монашеско жилище. Едно ниво по-долу е поклонническият двор с новата зимна църква "Св.Благовещение". В най-долния двор се намира старият храм "Св.св.безсребреници Козма и Дамян", строен през 15 в. Отвън той е внушителна постройка с размерите си 22х8 м, но пространството вътре изглежда тясно заради двете преддвероя, високия иконостас и дебелите зидове.

Църквата е богато изписана (18 в. и 19 в.). Долният пласт стенописи бил надупчен, за да се положи върху него замазка за втория пласт стенописи. Новата църква е строена в средата на 20 в. и е долепена до жилищните сгради. От Кукленския манастир е уникалната икона "Св.четиридесет мъченици", от 1780 г., която с съхранява в Националния църковен историо-археологически музей. Лековитата вода спасила манастира от разрушение. Аязото е единственото в района под открито небе. Водата му е минерална с постоянна температура 7 градуса.

Любопитно: Кукленски Песнивец или Иван Александров псалтир е ръкописен пергамент от 1337 г. Той съдържа 150 псалми за възхвала на Бога с тълкувания и похвала за цар Иван Александър. Ръкописът е изпъстрен с малки изящни цветни рисунки, миниатюри и украсени заглавни букви. Съхранява се в библиотелата на БАН.

Общи данни за манастира: Кукленски манастир "Св.св.безсререници Козма и Дамян", изграден през 11 в., действащ, мъжки, храмови празници - 1 юли и 1 ноември, паметник на културата

Къде: с.Куклен, край Пловдив

Кога: целогодишно

Вижте още в Повече от 100 забележителни манастира в България

>
25 февруари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти