Начало / Статии / Статии - България

Чепеларе и Златоград – маршрути в сърцето на Родопите

Автор

/

Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”!

Добре дошли в Чепеларе и Златоград!

Независимо дали сте попаднали случайно или сте дошли целенасочено в сърцето на планината, няма да скучаете. Престоят ви ще е незабравимо изживяване, а вие ще се върнете тук отново, привлечени от тишината, спокойствието, вкусната храна, гостоприемните хора и не на последно място – богатото разнообразие от туристически маршрути и атракции.

Чепеларе е първият курортен град в България, обявен за такъв през 1937 г. Локацията му, мекият климат и гостоприемството на местните хора са го превърнали в предпочитана среднородопска дестинация за активна почивка. Възможностите за практикуването на целогодишен туризъм са изобилни. Водещ за района е зимният туризъм - ските и сноубордът. Не по-малки обаче са възможностите за осъществяване на пешеходен туризъм през пролетта, лятото и есента.

Няколко са интересните факти за град Чепеларе. Наричат го зимната олимпийска столица на България. Градът е с десетилетни традиции в производството на ски и сноуборд, а тук е родена единствената зимна олимпийска шампионка на България – биатлонистката Екатерина Дафовска. Тук е едно от средищата на изследователите на подземния свят на Родопите – спелеолозите. Не е случайно изграждането на музеите на родопския карст и на ските и ски-спорта в планинското градче.

Туристическият пакет „Олимпийският град на България е отлична възможност за първоначално запознаване и придобиване на впечатления от Чепеларе. След като разгледате музейната сбирка на ските и ски спорта, площад „Олимпийски” и единствената в страната ни фабрика за производство на ски и сноуборд оборудване, следобедът преминава още по-приятно с разглеждане на църквата „Успение на Пресвета Богородица” в курорта Пампорово, връх Мечи чал и най-новата туристическа атракция в Чепеларе Велопаркът на върха.

И за да не остане някой с впечатлението, че в Чепеларе всичко е свързано със зимните спортове, е разработен един интересен туристически пакет „В подножието на Персенците”. Едно незабравимо преживяване, което ще ви направи съпричастни с местните бит и традиции и ще ви запознае с красиви природни забележителности, тракийски светилища и останки от римски пътища.

Маршрутът е тридневен, като един от акцентите тук са малките, но много живописни водопади в близост до село Орехово – Дуплевото, Скакалото и Костен камък, както и връх Цирикова църква и едноименния разлом – местност, пазеща страшни истории от дните, когато из родопските земи властвали османците. Високо по билото се крият още чудни забележителности – върховете Голям и Малък Персенк, Мезаргидик и римският път, свързвал някога Горнотракийската низина и Беломорието, а под тях, сгушени в гънките на планината, са скрити Чудните мостове – феномен без аналог в Родопите.

Златоград е най-южният град в България. Позабравено за дълго, особено след свиването на рудодобива в района, градчето преживява разцвет с откриването на ГКПП Златоград през 2010 г. Туристопотокът се засили значително, а хората преоткриха възрожденския дух и завладяващото гостоприемство на родопчани. Днес Златоград и околностите предлагат добри възможности за практикуването на пешеходен туризъм през цялата година. Мекият климат и минималните количества сняг през зимата също са предпоставка за предпочитането на града като дестинация, особено от тези, които не карат ски.

Туристическият пакет „До най-южния град на България” е гаранция за незабравим престой в Златоград и околностите. Програмата дава възможност за разглеждане както на града, така и за изкачване до най-южната географска точка на страната ни – връх Вейката, разположен в много красивия и същевременно различен дял на Родопите - Гюмюрджински снежник. Ценителите на биоразнообразието имат шанса да видят уникални растителни видове в едноименната защитена местност, а от върха, при ясно време, се разкрива прекрасна гледка към залива Порто Лагос в Гърция.

Приятните емоции продължават в село Ягнево, където се намира комплекс за спортен риболов с малко езеро и места за настаняване. Тук, в приятна компания, може да се насладите на традиционни родопски ястия на брега на езерото и на фона на покорения вече връх Вейката.

Освен със стария град и занаятчийските работилнички, околностите на Златоград изненадват приятно и с няколко светилища. Най-известното, а може би и едно от най-старите сред тях е „Белите камъни” край село Старцево. Самото село също се счита за най-рано възникналото селище на територията на цялата Смолянска област.

Етнографското наследство не е единственото нещо, което привлича туристите в планинското градче. „Малък хаджия” е едно интересно и нестандартно за нашите географски ширини предложение. В рамките на един ден участниците в тура имат нелеката, но достойна задача да се изкачат до четири върха с имена на светии – Св. Атанас, Св. Илия, Св. Елена и Св. Екатерина. Награда за усилията им е признанието под форма на сертификат „Малък Хаджия”, който получават в края на разходката си.

За да бъдат доволни всички, включително и ценителите на гурме туровете и дегустаторите, „Златоградско чеверме в града на Дельо хайдутин” е естественото допълнение към всичко, предложено до момента. Празникът на чевермето е най-новата атракция в Златоград. Едновременно се въртят повече от сто чевермета, а приятното майско настроение се допълва от много песни, хора, добро настроение и нови запознанства в центъра на уютния родопски град.

И за да не се чувстват ощетени любителите на зимните спортове, общините Смолян и Чепеларе представят няколко интересни предложения за тези, които не са на пистите. В последните няколко години, освен ските и сноуборда, в Родопите се развиват и други спортове, като особено популярни станаха преходите със снегоходки. Вариантите са еднодневни и могат да бъдат осъществени в направленията Перелик, Мечи чал, Рожен, Превала и Смолянски езера. Доброто настроение и красивите снежни панорами са гарантирани.

06 октомври 2014 г.

Тагове

зимен туризъм

идеи за уикенд

кулинарен туризъм

маршрути

семеен туризъм

трекинг

ски почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН