Начало / Статии / Статии - България

Култовият център при село Долнослав

Автор

/

Култовият център се намира в хълмистата равнина пред Родопите, на 2 км северно от село Долнослав, Пловдивско. Останките му са образували могила, висока близо 6 м, която вече е отчасти проучена.

Дългогодишните изледвания разкриват единствения култов център от втората половина на IV хил.пр.Хр. в Европа и Мала Азия. Храмовете са изградени от плет и глина и всеки има твърде необичаен план. Досега са проучени 27 храма и повече от 30 глинени олтари с различна форма и размери. Олтарите и подовете на храмовете са изпъстрени с многоцветни рисунки и животни, птици и риби. Различава се дори отделни видове елени, лебеди, прилепи и породи кучета. Очевидно храмовете са посветени на различни божества.

Сред намерените стотици идоли най-многобройни са човешките фигурки, чиито лица са изобразени съвсем обобщено, без особени подробности. Те най-вероятно представят тогавашните божества. Част от идолите представляват тогавашните божества. Част от идолите представляват само човешки глави, чийто лица имат подчертано индивидуални черти.Според учените тези глави принадлежат на жреци и вождове, които вероятно са били обожествявани приживе или след смъртта им.
Много от култовите фигурки определено излизат извън нормите на обикновената човешка фигура. Те са необичайно деформирани, дори уродливи.

Култовият център в Долнослав вероятно е обслужвал селищата на околната равнина. Може би хората идвали тук в дните, посветени на различните божества, за да участват в култовите празници. Вероятно посещавали храма и при нужда, за да измолят от божествата пощада и закрила.

Любопитно: Изследванията на вярванията на праисторическите хора е една от най-интересните теми в археологията. Отсъства писменост, която да назове имената на боговете, да опише обредите в тяхна чест, да каже нещо за мястото и ролята на жреците в обществото. Затова откриването дори на едно светилище, още повече на култов комплекс, се превръща в събитие за археологическата наука. По откритите останки на храмове, по идолите и другите култови предмети изследователите възстановяват онова, което няма как да прочетат. Уникалната българска природа е въздействала мистично върху своите обитатели и затова откриваните светилища от всички епохи у нас са твърде многобройни.  

Къде: 13 км от Асеновград, 33 км от Пловдив

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
14 май 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти