Начало / Статии / Статии - САЩ

Брайс Каньон в САЩ - необуздана природа

Автор

/

Брайс Каньон - САЩ

Брайс Каньон изобщо не е каньон, а магически амфитеатър, който милиони години дъжд, сняг и лед са издълбали от розовите и бели варовикови стръмни скали. Като пещера без покрив, неговите страхотно оформени, подобни на сталагмити кулички „худу“ и колони се извисяват високо над земята, уникални със своите блестящи цветове, на които минералите придават най-различни отсенки, и по-тежки в горната си част форми – тъй като по-твърдите горни части са останали здрави, докато по-долните нива са ерозирали.

Индианците пают вярват, че тези скали са някогашни обитатели на мястото, които са били вкаменени заради техните злодеяния, замразени навеки във времето от някой отмъстителен бог. Подобно на мастилените петна при теста на Роршах изящно скулптираните кулички и шпилове могат да приемат много форми в зависимост от наблюдателя – това, което за един е жирафа, за друг е Елвис – макар че не могат да бъдат сбъркани арките, мостовете и шпионките, които изпълват пейзажа. За да проникнете в най-дълбокия дух на мястото, идете в Сънсет Пойнт (Мястото на залеза) в часа, който е дал името му, и наблюдавайте как небето наподобява цветовете на камъка.

Фантастичният каньон е наречен на мормона заселник Ебенизер Брайс, който положил всички усилия да отглежда тук добитък през 70-те години на ХІХ в. и е запомнен с прословутия коментар, че това е „едно адско място, ако си загубиш кравата“. Петдесет години по-късно е построен „Брайс Лодж“, за да даде подслон на посетителите на този сравнително миниатюрен парк с площ 145 км2, което е като килер за метли в сравнение с Гранд Каньон. Изграден от големи греди от бор пондероза и местен камък, неговите уютни хижи ограждат „Мейн Лодж“, където можете да похапнете чудесно.

Национален парк „Брайс Каньон“ (Bryce Canyon): 418 км южно от Солт Лейк Сити, САЩ.
Най-добро време: лятото, когато височината от 2400–2700 м осигурява прохлада.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Чили

Екскурзия в Аржентина

 

>
30 юли 2010 г.

Тагове

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти