Начало / Статии / Статии - САЩ

Каньон д’Шей в САЩ - свещен музей на племето навахо

Автор

/

Каньон д'Шей - САЩ

Макар да не може да се сравнява със страховитата необятност на Гранд Каньон, на четири часа път с кола оттук, Каньон д’Шей (Canyon de Chelly, произнася се д’Шей и идва от думата tsegi в езика на индианците навахо, която означава „скален каньон“) служи като изложбена витрина на 2000-годишната история на коренните американци с една специфична спокойна магия и духовност. Огромни стени от пясъчник се извисяват като 180-метрови кули над каньона с площ 337 кв.км, чиито форми и цветове променят степените на спиращата дъха красота според дневната светлина.

Обаче каньонът е най-широко известен със своите многоетажни жилища върху скалния склон, изградени от кирпич и камък от индианците анасази между 700 и 1300 г. Мистериозно изоставени през 1300 г., те са най-старите домове в САЩ. Навахо (едно от петнайсетте племена, които живеят в Аризона) започват да обитават каньона през ХVІІІ в., а около 500 души от тях все още обработват полята, пасат своите кози и овце и работят като екскурзоводи, тъй като  посещенията на дъното на каньона без водач или разрешение са забранени.

Разположен в Североизточна Аризона, каньонът е част от огромния резерват на племето навахо, най-големия в Северна Америка. С население от над 200 000 души, той е смятан за суверенна държава, където навахо е все още майчиният език. Каньон д’Шей е едно от най-свещените места на индианците и въпреки летния туризъм е лесно да откриеш тишина и усамотение в това мистериозно каменно пространство.

Някои от най-хубавите американски пиктографии (скално изкуство) красят стените на пустинята, оставени от навахо, анасази и, още по-рано, от кошничарите, чието присъствие в каньона датира от ІV в. В устието на каньона персоналът на „Тъндърбърд Лодж“ (върху земите на стар търговски пост и единственият официален хотел в парка), състоящ се изцяло от хора от племето навахо, предлага индианско гостоприемство, както и екскурзии в открити джипове „Раздрусай и печи“, които са кръстени така поради неравностите по прашните пътища и лятната жега.

Каньон д’Шей: 550 км североизточно от Финикс.
Най-добро време: май-октомври. Националният празник на навахо Поууау (уикенда на 4 юли) и ежегодният панаир и родео (края на август/началото на септември) се провеждат в близкия Уиндоу Рок, столицата на резервата.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Почивка - Кариби

Екскурзия в Куба

>
19 август 2010 г.

Тагове

каньони

резервати

Забележителности наоколо

Избрани оферти