Начало / Статии / Статии - САЩ

Монюмънт Вали - класическият западен хоризонт

Автор

/

Били сте вече тук. Всичко ви е познато. Защото сте виждали това древно чудо като идеалния декор на десетки класически уестърни и телевизионни сериали, както и на безброй реклами на коли, билбордове и снимки в модни списания.

„Монюмънт Вали“, Юта, САЩ

Началото слага шедьовърът на Джон Форд от 1939 г. Дилижансът, който вкарва снимащия се във второразредни филми Джон Уейн в „А“ групата на Холивуд. Форт Апачи, Търсачите и следващите превръщат този суров пейзаж от изваяни от вятъра стръмни хълмове, ерозирали, понякога високи по 300 метра високи скалисти плата и остри и груби червени скални монолити в неизличим символ на Стария Запад. А индианците навахо правят режисьора Форд свой почетен член.

От самото начало „Гоулдингс Лодж“ е бил епицентърът на филмовата кариера на „Монюмънт Вали“, осигурявайки на филмовите екипи (и рядко на туристи) единственото свястно място за пренощуване в тази затънтена област с площ над 5000 км2.

Тъй като „Монюмънт Вали“ е разположен в свещената за навахо земя, посетителите трябва да бъдат съпровождани от местни водачи навахо, когато пътешестват където и да било другаде извън живописния 27-километров черен път, който преминава през парка. Няколко часа, прекарани с водач навахо, са гарантираният акцент на всяко посещение.

Друсайки се по черните пътища на парка до затънтени, рядко населени райони, скални рисунки, руини, останали от индианците анасази, и природни арки, вие също ще опознаете културното наследство на навахо, най-голямото индианско племе, с около 300 000 души численост.

Разположен главно върху висока пустинна местност (често над 1500 м), резерватът на навахо с неговите 68 милиона декара площ е по-голям от цяла Нова Англия и включва не само „Монюмънт Вали“, но и района Четирите ъгъла, единственото място в Съединените щати, където се събират четири щата – Юта, Колорадо, Аризона и Ню Мексико.

Къде: Юта, 385 км от Финикс, САЩ
Най-добро време: пролет и есен

>
26 март 2012 г.

Тагове

любопитно

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти