Начало / Статии / Статии - Виетнам

Дананг, Виетнам - какво да видим и правим

Автор

/

Мнозина отделят твърде малко дни за обиколка на Виетнам и в стремежа си да разгледат прочути локации като столицата Ханой, Хо Ши Мин и залива Халонг, пропускат вълнуващи и окъпани в слънце дестинации като Дананг. Дананг е главният град в Централен Виетнам, един от няколкото, които са толкова важни за страната, че се управляват директно от правителството.

Градът може да ви задържи за поне няколко дни - с просторните си плажове и като удобна отправна точка за няколко интересни забележителности в тази част на Виетнам.

Ето кои са най-интересните неща, които да видите и правите в Дананг, ако го включите в маршрута си из Виетнам:

Преминете по Драконовия мост

Със своите 666 метра това е най-дългият мост във Виетнам (и няма нищо дяволско в него, просто в страната не съществува асоциация на числото 666 със Сатаната). Ще ви прехвърли от единия до другия бряг на река Хан по “гърба” на златист дракон. Според виетнамците драконът е символ на могъществото и късмета, така че не пропускайте да се докоснете до този гигантски талисман. Особено впечатляващ (и претъпкан с хора) е в събота и неделя, когато след 21 часа на моста започва светлинно и водно шоу, по време на което драконът бълва огън и плюе вода.

Открийте спокойствие в центъра на града - в пагодата Пхап Лам

Още в мига, в който стъпите във Виетнам, ще разберете, че данданията в градовете е винаги оглушителна - де да имаше бутон за спиране на звука от трафика и клаксоните поне за пет минути! Точно затова тишината и спокойствието, които ще откриете в пагодата Пхап Лам в самия център на Дананг, са приятна изненада. Разходете се из перфектно поддържаните алеи със зеленина, наблюдавайте молещите се виетнамци и ежедневието на монасите, разгледайте будистките статуи.

Посетете розовата катедрала на Дананг

Френската власт във Виетнам е причина в Дананг да се издига розова катедрала с прозорци с цветна стъклопис и камбанария с петел на върха. И до днес храмът, приличен повече на захарна къщичка, отколкото на истинска сграда, е действащ. Намира се на около 15 минути пеша от Драконовия мост.

Отидете на плаж в Дананг

В и недалеч от Дананг има просторни пясъчни плажове, които са идеални за събиране на тен от май до август. Тогава водата е най-спокойна, а слънцето пече по цял ден. Може би най-известен е повече от 30-километровия плаж Май Кхе със своя златист пясък и чудесна вода за плуване и гмуркане с шнорхел. На 20-ина минути с кола от Дананг се намира плажът Нон Нуок, който прилича на късче от тропически рай със ситния си бял пясък, чистите си води и поръбено с палми крайбрежие.

Изкачете Мраморните планини

Мраморните планини са всъщност пет отделни хълма на около 15 км от Дананг, чиито скали са изградени от мрамор и пясъчник. Можете да отделите ден за изкачване на стотиците стъпала в Мраморните планини, за да се насладите на панорамни гледки отвисоко и на спокойствието на множеството светилища и храмове, посветени на местни божества.

Посетете забележителности на ЮНЕСКО около Дананг

В радиус от 100 км около Дананг можете да посетите няколко забележителности, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО - имперския град Хуе, стария град на Хой Ан и останките на Май Сон (хилядолетни руини, разположени в гориста долина на около 70 км от Дананг).

Разгледайте Музея Чам

Чам са били племена, населявали територията на днешен Виетнам, които са оставили многобройни артефакти за своята култура и живот. В единствения по рода си музей, посветен на Чам, в Дананг ще можете да видите каменни и теракотни скулптури на възраст между шест и четиринайсет века.

Карайте моторче в прохода Хай Ван

Проходът Хай Ван достига до 500 м надморска височина, но не тя е най-впечатляващата му черта. Заради острите завои пътят прилича на виеща се по склоновете змия. От Хай Ван се разкриват невероятни гледки, много от които вероятно сте виждали на снимки в интернет, преди да тръгнете за Виетнам - зелени хълмове и Южнокитайско море са в краката ви. Наемете моторче и преминете през прохода, но бъдете внимателни - заради завоите тук често стават катастрофи.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
15 март 2024 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти