Начало / Статии / Статии - Лаос

Ват Пху - кхмерско светилище с гледка

Автор

/


Построени на етапи между VІ и ХІV в. – и по такъв начин предхождащи камбоджанския „Ангкор Ват“ с 200 години, – храмовете на „Ват Пху“ (Wat Phou) крият в себе си някои от най-добрите образци на кхмерското изкуство в Югоизточна Азия.

„Ват Пху“, Чампасак, Лаос

Макар че, след като столетия наред е бил изоставен, малко неща от оригиналните храмове са останали непокътнати (те са били преоткрити едва през 1866 г.), мащабите и старинността на комплекса са спиращи дъха, каквото е и изкачването на масивните стълби до руините на храм от ІХ в., посветен на индуисткия бог Шива.

От тази фантастична обстановка на фона на величествената планина Линга Парвата можете да видите един грандиозен пейзаж – в ясен ден до Виетнам и Камбоджа. По-надолу разширяващата се река Меконг с тесните рибарски лодки по нея лъкатуши из плодородните низини, изпъстрени със селца.

По-надалеч надолу по течението и често включван в същата организирана екскурзия е „Ум Мунг“ (Oum Moung), не толкова пищен кхмерски храм, който вероятно е бил използван като спирка на поклонниците по техния път към „Ват Пху“.

Не много повече от една романтична руина, с по-малко и не толкова блестящи резби като тези във „Ват Пху“, „Ум Мунг“ е по-интересен заради разходката в джунглата, която отвежда до него – започваща в едно крайречно селище, където животът изглежда не се е променил от ХІІІ-ХІV в., когато се смята, че е бил построен храмът.

Къде: пътешествие с лодка надолу по река Меконг от Паксе, Чампасак, Лаос
Най-добро време: ноември-февруари.

Виж актуалните оферти за пътуване в Лаос!

Виж още:

Почивка в Тайланд

Екскурзия във Виетнам

Екскурзия в Китай

>
23 януари 2012 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

реки

стари градове

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти