Начало / Статии / Статии - Канада

Художествената галерия на Онтарио - канадското изкуство

Автор

/

Художествената галерия на Онтарио е един от най-хубавите музеи в Северна Америка, с колекция, която обхваща и канадско, и международно изкуство. Основан през 1900 г. от група граждани на Торонто, в неговите фондове сега има 36 000 творби, датиращи от ХІв. до днес. Европейската колекция на музея включва платна на Тинторето, Брьогел, Рембранд, Реноар, Дега, Пикасо, Гоген и Ван Гог, докато сбирката от съвременно изкуство включва Елвис І и ІІ от Анди Уорхол и творби на Робърт Смитсън, Герхард Рихтер, Клаес Олденбург и Франц Клине. Но вие сте в Канада, в края на краищата, така че се насочете към канадската колекция, чиито обем е половината от притежанията на музея.

Художествената галерия на Онтарио - Торонто

Хронологично подредени галерии се съсредоточават върху широтата на канадската история на изкуството, като започват от времената преди Конфедерацията и продължават до наши дни – включително портрети и пейзажи от ХІХ в.; сцени от ранния начин на живот в Канада от художника Корнелиус Кригхоф; салон за ХІХ в., чиито драматични червени стени представят шедьоври от канадски икони като Пол Пийл и Лусиъс О’Брайън; и една обширна инсталация от творби на картини от Том Томсън и Групата „Седем“, канадски художници от началото на ХХ в., чиито творби прославят националното величие на страната. Художествената галерия на Онтарио се гордее също с обширна колекция от изкуство на инуитите, включително произведения от скулпторите Шорти Киликтрий, Джордж Танаик, Поласи Поотоогоок и Овилоо Тунилии.

През 1974 г. британският скулптор Хенри Мур бил трогнат, когато гражданите на Торонто настоятелно пожелали да купят неговата скулптура Стрелецът с лък за своя Градски съвет, след като законодателите отказали да отпуснат пари. В резултат той дарил над 800 свои творби – бронзови, дървени, литографии, офорти, рисунки, – представляващи най-голямата колекция в света от негово изкуство. Новините тези дни обаче са относно бъдещето. През ноември 2002 г. музеят обяви, че не само неговата колекция, но и самата сграда ще претърпят радикални промени. Кенет Томсън, водещ канадски колекционер и бизнесмен, наскоро дари близо 2000 творби, включително Рубенсовата Избиването на младенците; шедьоври от канадските художници Пол Кане, Том Томсън, Корнелиус Кригхоф и Лоурън Харис; поразителна колекция от редки художествени предмети, датиращи от Средновековието до средата на ХІХ в. За да намери място за новопридобитото и за да влезе музеят в ХХІ в., разширението и новият дизайн са поверени на знаменития архитект, роден в Торонто, Франк Гери, гения, проектирал музея „Гугенхайм“ в Билбао. Проектът е завършен през 2007 г.

Ценителите трябва да посетят също впечатляващия Кралски музей на Онтарио (който претърпя голямо разширение) с неговата забележителна колекция от китайско изкуство, едно крило, посветено на европейските декоративни изкуства, работеща палеонтоложка лаборатория и много скелети на динозаври, галерия на канадското културно наследство и какво ли не още – общо около 6 милиона експоната. Децата обичат „Пещерата на прилепите“, диорама, която е копие на пещерата Санта Клер в Ямайка, с 3000 сякаш живи прилепа, нависнали отгоре.

Къде: Художествена галерия на Онтарио: 317 Dundas St. West.;  Кралски музей на Онтарио: 100 Queens’s Park.
Кога: затворен в понеделник.
Най-добро време: целогодишно.

Виж актуалните оферти за пътуване в Канада!

Виж още:

Екскурзия в САЩ

Екскурзия в Австралия

Екскурзия в Нова Зеландия

>
30 септември 2010 г.

Тагове

галерии

Забележителности наоколо

Избрани оферти