Начало / Статии / Статии - САЩ

Най - красивите водопади по света

Автор

/

Ниагарският водопад - САЩ и Канада

Ниагарският водопад е изключително чудо на природата. Той определено е най – известният от всички водопади. Намира се на границата между САЩ и Канада, в близост до побратимите градове Ниагара ФолсНю Йорк, САЩ и Ниагара Фолс – Онтарио, Канада. Ниагарският водопад принадлежи на река Ниагара, откъдето идва и името му. Той е съвкупност от три основни части –  водопада Хорсшу – намира се в канадската част,  Американските водопади и най – малките водопади Брайдъл Вейл (той се намира в американската част). Тези части са разделени от две островчета – острова на козата и острова Луна. Водопадът е обща ширина от 1203 м.

Най – подходящото време за посещение на Ниагарския водопад е пролетта или есента. До там може да се стигне с кола или с влак. Има възможност за разходка с корабче по реката. Малко е шумно и мокро, но можете да се насладите на дъгите, които се образуват от слънчевите лъчи и капчиците вода.

Водопадът Виктория - Замбия и Зимбабве

Водопадът Виктория е един от най – големите водопади в света. Той се намира в Южна Африка между страните Замбия и Зимбабве, и принадлежи на река Замбези. Официалното название на водопада в Замбия е Моси-оа-Туня (мъглата, която гърми). Дъждовният сезон е от от ноември до април, като април е връхната точка на пълноводието на реката. Тогава се образуват и невероятни водни облаци.

Най – подходящото време да посетите това изящество е в началото на дъждовния сезон, когато водопадите са големи, но няма да изчезнат в облаците от вода. Най – близо се намира град Ливингстън – на около 10км. Организират се и обиколки със самолет над водопада, което не е за изпускане.

Водопадите Игуасу - Бразилия и Аржентина

Водопадите Игуасу принадлежат на река Игуасу и се намират на границата между Бразилия и Аржентина, като 2/3 от водопадите са на територията на Аржентина. Водопадите разделят реката на две части - горна и долна. Те са общо 275 на брой, и са разположени на площ от 2,7км по поречието на река Игуасу. Най – впечатляващият от тях е водопада Дяволското гърло, който отбелязва границата между двете страни.

До водопадите Игуасу можете да стигнете от 2 града, от двете страни на водопадите. Фоз до Игуасу, който се намира в областта Парана в Бразилия и Пуерто Игуасу – в провинцията Мисионес, Аржентина. От бразилската страна има дълга пътека по продължение на каньона, която води до долната част на Дяволското гърло. Освен водопадите може да разгледате и националните паркове Игуасу, принадлежащи на Бразилия и Аржентина.

Водопадът Анхел - Венецуела

Водопадът Анхел е най – високият водопад в света, височината му е 979м. Намира се в националният парк Канайма, Гран Сабана, Венецуела. Той принадлежи на река Чурун. През дъждовният сезон, около Анхел се образува мъгла, благодарение на силните ветрове, които разпръсват водата. Името на водопада е посветено на изпитанията, преживяни от американския авиатор Джеймс Ейнджъл и неговите спътници през 1937г. Той открил водопада през 1933г. докато търсел рудни залежи. През 1937г. се завърнал там, но самолетът му затънал с мучурливата местност. Той и още трима човека, включително и съпругата му Мари, вървели 11 дни, докато стигнат до цивилизацията. В тяхна чест водопада е преименуван на Анхел.

Водопадът Анхел е истинско бижу, но да стигнеш до него изобщо не е лесно, тъй като е в джунглата на Венецуела. За да се стигне до лагера Канайма може да вземете самолет от Каракас или Боливар. В Канайма може да изберете дали да стигнете до Анхел със самолет или с лодка. Ако има мъгла около водопада или времето е лошо няма как да видите Анхел от самолет. Най – подходящото време за посещение на водопада е в периода юни – декември. Тогава ще можете да се насладите на мъглата на Анхел. През останалият период водата е значително по – малко, и не е толкова мистичен и завладяващ.

Водопадите Конкорд - остров Гренада

Водопадите Конкорд са разположени на края на гористия резерват на остров Гренада, в община Сейнт Джон. Те принадлежат на реката Конкорд, и включват общо три водопада. Водите им са кристално чисти и ледено студени, но може да се плува там.

Първият от водопадите Конкорд е най – лесно достъпен, тъй като има павиран път почти до него. Вторият водопад е най – голям и най – висок от трите, а до него се достига след 45 минутен поход. Пътят до него минава през насаждения на индийско орехче, но има маркировка, т.е. екскурзовод не е задължителен Ако искате обаче да разберете повече за заобикалящата ви растителност по – добре е похода да е организиран. Третият водопад е малко встрани от утъпканата пътека, но се забелязва лесно.

Водопадите Кримлер - Австрия

Водопадите Кримлер или Кримъл се намират в националния парк Хое Тауерн в Австрия. Водопадите са разделени на три нива – горно, средно и долно. Съществува павирана пътека, по която може да се стигне до върха им. Отнема около 4 – 5 часа за да стигнете най – отгоре. Височината на водопадите е около 400м., което го прави най – високия водопад в Европа. Водопадите Кримъл се вливат в река Дунав, и след това в Черно море. Най – пълноводни са през август.

От селището Кримъл (намиращо се на около 4км от водопадите) имате няколко различни начина за да стигнете до там, ако сте отседнали в Цел ам Зее може да вземете автобус. Водопадите Кримъл са отворени за туристи в периода 1май – 31 октомври. В близост до тях се намира и музея „Чудния свят на водата“, където има и аква парк. 

Водопадът на циркуса Гаварни

Водопадът на циркуса Гаварни –  той е доста величествен и доста висок – 422 м. Можете да го видите в циркуса Гаварни - скален амфитеатър със стръмни скали, който се намира между Франция и Испания. Не бива да се пропуска и проломът Бреш дьо Роланд – висок е 100 м.

От Франция може да стигне до там с кола – от Тулуза се тръгва по посока Лурдес. Може да се вземе и автобус от Лурдес за Гаварни. От испанската страна няма възможност да се стигне с автомобил, тъй като там е по – стръмно. До там може да се стигне само пеша през националния парк Ордеса. Най – подходящото време да посетите това място е началото на лятото или началото на есента, през първия период може да се насладите на красотата на природата и цъфналите диви цветя, а през втория  - на разнообразието на птиците.

Водопадът Тад Фан - Лаос

Водопадът Тад Фан се намира в Лаос, в националната защитена зона Донг Хуа Сао, или по – точно в платото Боловен. Този водопад е разделен на две части, които буквално излизат от гъстата гора на джунглата. Височината ми е около 120 м и се спуска отвесно.

Най – близкият град е Паксе – намира се на около 38 км. Може да се стигне почти до водопадите с кола. Най – подходящото време за посещение на водопада Тад Фан е зимата или пролетта.

Водопадът Куанг Си - Лаос

Водопадът Куанг Си е съвкупност от каскадни водопади. Има и оформени малки басейнчета, където може да се плува. Водопадът Куанг Си минава през варовикова скала, която придава на водата тюркоазен цвят. Водата лъкатуши измежду бамбукова гора и е истинско приключение да се изкачат всичките нива на водопада.

Най – близкият град е Луанг Прабанг. Оттам можете да стигнете до водопада Куанг Си с лодка или с местните таксита – т.нар. тук – тук .

Водопадът Сипи - Кения

Водопадът Сипи е последователност от три водопада, намиращи се в националния парк Елгон. Името на водопада се асоциира само с основния водопад, а е възможно да се видят и другите два, които са доста впечатляващи. Основният водопад е първия водопад отдолу нагоре и е най – високия от трите – около 100 м. Вторият е 75 м, а третият – 85 м. Зад вторият има малка пещера, в която можете да отидете и да се наслаждавате на падащата вода.

Градът, който се намира най – близо до водопада Сипи е Мбале. Може да се възползвате от организиран тур за да обиколите и трите водопада. Трябва да се има предвид, че терена е тежък и включва стръмни спускания и изкачвания, несолидни стъпала, и доста кал, особено когато е валяло.

Водопадът Йосемит - Северна Америка

Водопадът Йосемит е най – високият водопад в Северна Америка, и шестия по височина в света. Разположен е в калифорнийските планини Сиера Невада в националния парк Йосемит. Водопадът Йосемит е разделен на три части – горна, средна и долна част, които имат обща височина от 739 м. Водопадът е основна атракция в парка Йосемит.

Най – подходящото време за посещение на водопада Йосемит е късна пролет, когато се се стопили снеговете, и водопада е най – пълноводен. До долната част на водопада се стига лесно, тъй като се намира близо до хижа Йосемит в долината Йосемит. Достигането до горната част на водопада е малко по – трудно. Има пътека, която е дълга 5,63 км, но тя е стръмна, и обикновено претъпкана  хора. Може да бъде достигнат и по няколко други пътя от север.

Водопадът Детифос - Исландия

Водопадът Детифос се намира в националния парк Йокулсарглюфур в Северна Исландия. Той принадлежи на реката Йокулса а Фйолум, която минава през ледника Ватнайокул. Водопадът е широк 100 м и е висок 44 м, но през него минава огромно количество вода – 200 куб.м./сек. Детифос може да бъде разгледан от двете му страни.

Най – близкият град до Детифос е Миватн, но до водопада може да се стигне само черен път. Трябва да внимавате когато сте на бреговете на водопада, тъй като степента на ерозия е много голяма.

Водопадът Кайетур - Гвиана

Водопадът Кайетур е изключителен и наистина шумен водопад, принадлежащ на река Потаро, в централна Гвиана. Намира се в националния парк Кайетур. Водопадът Кайетур е каскаден. Височината му до първата каскада е 226 м, а общата му височина е 251 м. Този водопад е един от най – мощните в света, водния му поток средно е 663 куб.м./сек.

Водопадът Кайетур е основна туристическа атракция в Гвиана. Може лесно да се стигне до там, въпреки, че се намира в тропическите гори на Гвиана. Международното летище Кайетур се намира на 6 км от самия водопад.

Водопадът Гокта - Перу

Водопадът Гокта се намира в Перу. Той е висок 771 м, което го прави третия по височина водопад в света. Разделен е на две части – горна и долна – горната е 230 м, а долната е 541 м. Водопадът е една от известните атракции в Перу, като изключим Мачу Пикчу.

Гокта е открит едва през 2006 г. Местното население не е оповестявало съществуването на водопада, защото се страхувало от проклятието на красивата руса морска сирена, живееща във водите му. За да се стигне до горната част на водопада се тръгва от селцето Сан Пабло, и се изкачва по доста стръмна пътека. За да се стигне до долната част на водопада се тръгва от Кокачимба , минава се през изключителен планински пейзаж.

Водопадът Лангфосен - Норвегия

Водопадът Лангфосен е един от най – високите водопади в Норвегия. Извисява се на 612 м над фиорда Акра в общината Етне. Лангфосен е сред най – красивите каскадни водопади. Може да бъде посетен през лятото или зимата. Летните месеци предлагат красотата на зелената растителност около него, а зимните – изяществото на снежните сколонове.

Той се намира лесно, тъй като е разположен в град Fjaera в Норвегия.

Вижте тук актуални оферти за Кения!

>
26 юли 2023 г.

Тагове

водопади

Ниагарският водопад

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти