Начало / Статии / Статии - САЩ

Фингър Лейкс - вина от световна класа и чарът на малкия американски град

Автор

/

Ирокезите приписват тези дълги, мършави и относително тесни, подобни на пръсти езера на Великия дух, който положил ръцете си за благословия върху тази особено красива област в северната част на щата Ню Йорк.

 

 

Освен ако Великият дух не е имал единайсет пръста обаче, по-вероятно е един придвижващ се ледник да ги е издълбал преди милиони години. Повечето са дълбоки – Каюга и Сенека, двете най-големи, са съответно 122 и 192 метра дълбоки и около 60 км дълги – и живописно оконтурени от стръмни полегати брегове. Успоредните езера покриват площ не по-голяма от 160 км в една буколическа област, където фермерските сергии все още работят без продавач и на доверие, а сънливите главни улици на градове от ХІХ в. като Дженива (Geneva), Скениатлъс (Skaneateles) и Хамъндспорт (Hammondsport) приканват за бавни разходки и лов на антики

 

Туристически корабчета кръстосват езерата и вие сте добре дошли на борда на 14-метровия пощенски кораб, който обслужва езерото Скениатлъс, един от последните водни маршрути за доставка на поща в страната. С почви и топография, която подражава на най-доброто в германските винопроизводителни области, „бутиковите“ лозя на Фингър Лейкс – най-ранните датират от 60-те години на ХІХ в. и днес наброяват около 50 – са изминали своя път до славата на национално, ако и все още не на международно равнище, а техните бели вина, особено ризлинг и шардоне, са признати за едни от най- добрите в страната. За най-хубавите преживявания идете в пионерската изба „Д-р Константин Франк“, разположена в Хамъндспорт с изглед към езерото Киюка (смятано от мнозина за най-красивото от езерата), и „Херман Ваймер“.

 

Езерото Сенека е местоположението на „Дженива он дъ Лейк“, хотел от 1910 г., вдъхновен от рустикална римска вила, която запленила собственика. Цветна градина с лехи на фигури води до крайзерния басейн, който е цяла благословия, когато водите на езерото са твърде студени за топване в тях. В бледосиньото езеро Скениатлъс – най-високото от Фингър Лейкс и сред най-чистите в страната – хотел „Мирбо Ин енд Спа“ е франкофилска мечта за калолечение и пречистване с вода „Виши“, с един изключителен ресторант и езерца с лилии, сякаш извадени от картини на Моне. Новооткрит, но наподобяващ 200-годишна провинциална резиденция, той е интимен и успява да ви накара да се почувствате като у дома в един регион, който иначе излъчва чара на американския малък град.

 

Къде: 345 км западно от Олбъни, 580 км северозападно от Ню Йорк Сити, САЩ

Кога: целогодишно

>
24 април 2012 г.

Тагове

винен туризъм

езера

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти