Начало / Статии / Статии - ЮАР

Йоханесбург - град на златото

Автор

/

Йоханесбург


Йоханесбург, или известния още като град на златото, е бизнес център на Южна Африка и осигурява приблизително 12% от БВП. Градът е дом на два популярни футболни отбора, които са истински съперници - Kaizer Chiefs и Orlando Pirates. Йоханесбург е наричан още икономическия двигател на Южна Африка. Градът е точка на пресичане и смесване на много култури с африканската.

Йоханесбург е неочаквано зелен, и ориентиран към живота сред природата, град. Тук има 2328 парка.

Забележителностите, които не бива да се пропускат в Йоханесбург са:
 

 Организиран тур до Совето

 

Совето е най – голямото предградие в Южна Африка и по време на апартейда там са се помещавали много от революционерите на страната. Някогашният затворник на остров Робен  - Нелсън Мандела и архиепископа Дезмънд Туту са живели на известната улица Вилакази.
 

 

 

Музея на Апартейда


Музеят на Апартейда пази голяма част от историята на Южна Африка. Това е едно наистина ценено място, тъй като там се организират различни образователни програми и конкурси, чрез които се провокира мисленето и разсъждаването на народа.
 

 

Площад Уолтър Сисулу


Площадът е посветен на Уолтър Сисулу, легендарен човек, който се бори срещу системата на апартейда в Южна Африка. Той прекарва много години на острова Робен, където били затваряни множество политически активисти.

 

Площад Хектор Питерсън


Хектор Питерсън е бил първият застрелян човек на известната дата  16 юни 1976г. по време на студентските бунтове. Това е бил първият път когато полицията използва истински муниции срещу бунтуващите. Протестът бил срещу използването на Африкаанс – езика на холандските заселници в Южна Африка. По време на инцидента снимката на 14-годишният Питерсън била показана на света, което от своя страна довело до международно негодувание и порицание.
 

 

Тур из хълма на конституцията


Това е място, където била приета първата демократична конституция на Южна Африка. Това е много почитано място от хората и там се провеждат много конференции и събития с историческа значимост.
 

 

 

Стадион Елис Парк


Стадионът Елис Парк е разположен в центъра на Йоханесбург и е бил домакин на много епични спортни събития, включително и финала на  купата на конфедерациите през 2009г. между Бразилия и САЩ.

 

 

Сайт на български език, където можете да следите Световното първенство по футбол

>
14 април 2010 г.

Тагове

Световно първенство по футбол 2010

Забележителности наоколо

Избрани оферти