Начало / Статии / Статии - ЮАР

Претория - сблъсък между новото и старото

Автор

/

Претория (Тсване) е богат и изпъстрен с история град, в които има множество музеи и паметници.  Интересен е музея на технологиите и науките, който ще ви въведе в един по – различен и научен свят. Има и интересни занаятчийски пазари. Градът е символ на изключителна смесица и сблъсъка на новото и старото.

Претория е столицата на Южна Африка. В него се намират и множество посолства.

 

Забележителностите, които не бива да се пропускат в Претория са:

Площадът на църквата


Площадът на църквата е разположен в центъра на Претория и е определяна като люлка на града. Името му идва от факта, че в миналото това място е представлявало пазар, и фермерите са се събирали с техните вагони и палатки по време на Светото причастие.

 

 

Национална зоологическа градина на Южна Африка


Националната зоологическа градина на Южна Африка е най – голямата зоологическа градина в страната  и единствената с национален статус. Разполага се на площ от 80 хектара и в нея могат да бъдат видени повече от 2500 вида животни. Посещава се от около 600 000 човека всяка година. В зоологическата градина можете да разгледате парка на влечугите и най – големия аквариум в Южна Африка.

 

Сградите на правителството


Сградите на правителството са една от основните забележителности в града. Те са символ на авторитета на страната и главен щаб на националното правителство. Тук се извършват различни церемонии. Това е мястото, където Нелсън Мандела встъпва в длъжност като президент през април 1994г.

 

 

Парк на свободата


Паркът на свободата е разположен на площ от 52 хектара, откъдето се открива невероятна гледка към града. Той е друга известна забележителност на Претория. Този парк е наследство, което претворява историята и я разказва по отличаващ се начин. В него има паметници, които почитат паметта на героите и героините, които са се борели за равенство и свобода. Същината на този парк символизира връзката между всички африканци без значение статуса и годините им.
 

Паметник Voortrekker


Паметникът Voortrekker се намира на върха на един от хълмовете, заобикалящи Претория. Дизайнът е творение на южноафриканския архитект Жерард Моердийк. Целта за създаването на този паметник е да съществува още поне 1000 години и да може да се обясни историята.

 

 

Стадион Лофтус Версфелд


Стадионът Лофтус Версфелд е един от най – старите стадиони в Южна Африка. В него са провеждани основните спортни събития от 1903г. Използвано е за ръгби и футболни срещи.  Лофтус Версфелд се намира в сърцето на Претория и днес този стадион може да побира около 50 000 посетители.

 

 

Сайт на български език, където можете да следите Световното първенство по футбол

>
27 април 2010 г.

Тагове

зоологически градини

паркове

площади

Световно първенство по футбол 2010

стадиони

Забележителности наоколо

Избрани оферти