Начало / Статии / Статии - ЮАР

Претория - сблъсък между новото и старото

Автор

/

Претория (Тсване) е богат и изпъстрен с история град, в които има множество музеи и паметници.  Интересен е музея на технологиите и науките, който ще ви въведе в един по – различен и научен свят. Има и интересни занаятчийски пазари. Градът е символ на изключителна смесица и сблъсъка на новото и старото.

Претория е столицата на Южна Африка. В него се намират и множество посолства.

 

Забележителностите, които не бива да се пропускат в Претория са:

Площадът на църквата


Площадът на църквата е разположен в центъра на Претория и е определяна като люлка на града. Името му идва от факта, че в миналото това място е представлявало пазар, и фермерите са се събирали с техните вагони и палатки по време на Светото причастие.

 

 

Национална зоологическа градина на Южна Африка


Националната зоологическа градина на Южна Африка е най – голямата зоологическа градина в страната  и единствената с национален статус. Разполага се на площ от 80 хектара и в нея могат да бъдат видени повече от 2500 вида животни. Посещава се от около 600 000 човека всяка година. В зоологическата градина можете да разгледате парка на влечугите и най – големия аквариум в Южна Африка.

 

Сградите на правителството


Сградите на правителството са една от основните забележителности в града. Те са символ на авторитета на страната и главен щаб на националното правителство. Тук се извършват различни церемонии. Това е мястото, където Нелсън Мандела встъпва в длъжност като президент през април 1994г.

 

 

Парк на свободата


Паркът на свободата е разположен на площ от 52 хектара, откъдето се открива невероятна гледка към града. Той е друга известна забележителност на Претория. Този парк е наследство, което претворява историята и я разказва по отличаващ се начин. В него има паметници, които почитат паметта на героите и героините, които са се борели за равенство и свобода. Същината на този парк символизира връзката между всички африканци без значение статуса и годините им.
 

Паметник Voortrekker


Паметникът Voortrekker се намира на върха на един от хълмовете, заобикалящи Претория. Дизайнът е творение на южноафриканския архитект Жерард Моердийк. Целта за създаването на този паметник е да съществува още поне 1000 години и да може да се обясни историята.

 

 

Стадион Лофтус Версфелд


Стадионът Лофтус Версфелд е един от най – старите стадиони в Южна Африка. В него са провеждани основните спортни събития от 1903г. Използвано е за ръгби и футболни срещи.  Лофтус Версфелд се намира в сърцето на Претория и днес този стадион може да побира около 50 000 посетители.

 

 

Сайт на български език, където можете да следите Световното първенство по футбол

27 април 2010 г.

Тагове

зоологически градини

паркове

площади

Световно първенство по футбол 2010

стадиони

Забележителности наоколо

Избрани оферти