Начало / Статии / Статии - Малдиви

Какво ново да очаквате, ако не сте летели със самолет скоро

Автор

/

Летенето със самолет е доста различно след началото на пандемията. 

Освен изискването за PCR тест за много дестинации, за което вероятно знаете и сте подготвени, много други неща също са се променили през последните месеци и ако не сте летели наскоро, може да останете изненадани. 

Разговаряхме с няколко българи, пътували на близки и далечни разстояния, с редовни и чартърни авиолинии през последния месец. От споделеното от тях става ясно, че правилата зависят от авиокомпанията и е добре да четете много внимателно абсолютно цялата полетна информация, която ви изпратят, за да не останете неприятно изненадани на летището.

Ето няколко неща, които можете да очаквате (или да се подготвите, че няма да ги има), ако ви се налага скоро да летите със самолет. 

Не очаквайте храна и напитки на борда

Ако ви се пие кафе, изпийте го преди полета. Много авиокомпании спряха обслужването на борда - не се сервират храна и напитки на кратките полети (може да ви дадат бутилка минерална вода при качване в самолета), за да се намали контактът между пътниците и стюардесите и да се редуцира вероятността от пренасяне на вируса чрез докосване на повърхности. Това ограничение не важи за дългите полети, където няма как да ви оставят без храна и напитки. 

Очаквайте познатите ви летища да са изцяло преобразени

За да организират еднопосочно движение и да избегнат струпването на хора, много летища са реорганизирали иначе познатите ви маршрути за стигане до изходите, до прилежащите спирки, влакове и зони за изчакване. Предвидете си малко повече време за ориентация дори и на летища, които познавате като петте си пръста.

Може да ви забранят да ползвате собствената си маска

Някои авиокомпании не разрешават използването на лични маски за дългите полети. Вместо това на борда ви раздават еднократни маски, като след няколко часа раздават нови, за да ги смените. Причината е, че при дълъг полет някои пътници може да имат проблеми с дишането, особено ако носят маска с филтър. 

Не се изненадвайте от ограничения за размерите на ръчния багаж

На скорошен презокеански полет пътниците са били помолени да носят малки чанти за ръчен багаж (които могат да се съберат под седалките) или да предадат по-големите в багажното отделение. Докато това е практика от години при нискобюджетните авиокомпании, такива изисквания са новост за дълги полети с редовни авиокомпании. 

На пътниците е обяснено, че багажното над главите трябва да е свободно за по-добра филтрация на въздуха. Четете внимателно всичката информация, която са ви изпратили, защото невинаги новостите са ясно видими. 

Очаквайте да пръскат куфара ви с дезинфектант

Това зависи от правилата в държавата, в която кацате, но на много места пръскат куфарите с дезинфектант. Ако куфарът ви е текстилен, може да искате да го опаковате с фолио, за да го предпазите от петна и повреждане. 

На летищата може да пускат по-малко хора в автобусите 

Автобусите, с които извозват пътниците до самолета, не се ползват в пълния си капацитет, а пътниците се извозват на групи по 15-20 души. Това води до допълнително чакане и опашки.

Подгответе се за промени в датата и часа на полета 

Промяната не само на часа, но и на датата на полетите е често срещано явление през последните месеци, така че правенето на твърди планове е почти невъзможно. Ако това се случи, прочетете внимателно възможностите за промяна на полета, които са специфични за всяка авиокомпания. 

Попълнете предварително всички документи

Ден-два преди полета си проверете за актуалните условия за пътуване в страната, в която пристигате. Попълнете всички необходими формуляри и за всеки случай ги разпечатайте и на хартия. Случва се системите да се пренатоварят и да не успеете да попълните онлайн документите, които се изискват. В някои държави има изисквания за сваляне и регистрация в здравни приложения за телефон. 

Очаквайте много от магазините на летищата да са затворени

Местата за хранене и заведенията на летището може да са затворени, като това зависи от ограниченията за Covid-19 в съответната държава. Най-добре се запасете с вода и храна, преди да стигнете до летището. 

Очаквайте хаос и дезорганизация

Новите правила за сигурност, въведени на много места по света, водят до големи забавяния, хаос и дезорганизация. На много места трябва да попълвате декларации, да се регистрирате в специални приложения за проследяване на чужденците и тяхното здравословно състояние, да представяте PCR тест и да изчаквате поставяне на гривна или друг отличителен белег - правилата са разнообразни и на много места процедурите са тромави. Най-важното при пътуване със самолет в момента е да се заредите с търпение. Подгответе се с хубава музика и хубава книга, вземете си вода и ядки и бъдете дзен. 

 

Вижте тук актуални екзотични оферти!

 

 

>
07 януари 2021 г.

Тагове

самолет

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти