Начало / Статии / Статии - Малдиви

Почивка на Малдивите - полезни съвети Част 1

Автор

/

Малдивите са едно от онези места на Земята, където бихте се връщали отново и отново в търсене на съвършеното спокойствие.

Какво ви очаква на Малдивите?

Топли, прозрачни води (27-28 градуса през цялата година), безкрайни рифове и срещи с интересни морски обитатели, уединението на бунгалата, незабравими изгреви и залезите.

За кого са подходящи Младивите?

Курортите на Малдивските острови се стремят да привлекат туристи, обещавайки им „последното останало райско кътче на земята”. Ако си представяте почивка на Малдивите на девствен, тих тропически остров с полюшващи се палмови дръвчета, чисто бели плажове и брилянтни тюркоазени лагуни, то Малдивските острови със сигурност няма да ви разочароват. Групата от 1190 коралови острова е основна дестинация за практикуващите леководолазно гмуркане, които идват тук заради приказните рифове и изобилието от подводен морски живот, това място не е подходящо за туристи с ограничен бюджет или любители антрополози, които искат да пътуват сами и да живеят като местното население.

Какво е времето на Малдивите?

Температурите варират между 24 и 33 °C през цялата година. Влажността на въздуха е висока, но не се усеща осезателно поради постоянния бриз. Преобладават два сезона - сух (през зимата) и дъждовен (през лятото).

Валута на Малдивите: Малдивска руфия 8,71= 1,00 лв.

Електричество на Малдивите: между 110 и 220 волта, в зависимост от мястото, на което сте отседнали. Препоръчително е да имате в себе си адаптор.

География на Малдивите: Малдивският архипелаг се състои от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова, които се простират на територия от 90 000 квадратни километра, което прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света. Състои се коралови рифове и пясъчни ивици по продължението на 960 км дълга подводна планинска верига, издигаща се от дълбините на Индийския окена. Само 203 острова са обитаеми, най-големият от които - Мале, където се намира и единственият град и единственото пристанище - едноименната столица. Повечето острови са обкръжени от коралови рифове. Всеки атол има средно по 5 до 10 населени острова и 20 до 60 ненаселени. Малдивите са и най-ниската държава в света - най-високата точка на територията и? достига едва 2,3 метра. На някои острови обаче има дюни, които достигат 3 метра височина.

Площ: 298 кв. км.

Транспорт на Малдивите: Основно движение е с лодки между островите.

Бакшиши на Малдивите: На Малдивите се добавя заплащане от 10 процента на всички услуги, затова не се изисква бакшиш.

Религия на Младивите: Официална религия е ислям, но се срещат и индуси.

Език на Малдивите: Основно местните говорят дивехи и английски език.

Население: 349 106 души (2005)

Часова зона: UTC +5

Телефонен код: +960

Столица:  Мале

Кога е най-доброто време за почивка на Малдивите?

Ако се нуждаете от допълнително количество слънчева светлина, трябва да посетите Малдивите между декември и април, в сухия период. Това е и високият сезон, което означава, че е възможно курортите да са изцяло заети, а и цените да са по-високи. Периодът между Коледа и Нова година е най-оживен и най-скъп, а в периодът между май и ноември времето е все още топло, но леко облачно и дъждовно, а влажността по-висока. Това е ниският сезон, като и цените са по-ниски. Променливите месеци ноември и април са препоръчителни за гмуркачите, тъй като водата е най-чиста и видимостта е по-голяма.

Изисква ли се виза при посещение на Малдивите?

Не се изисква виза при посещение на Малдивите. Всички туристи от всички държави получават 30-дневна виза при пристигане, но всички посетители трябва да носят валиден документ за пътуване. Ако до датата на изтичане на паспорта остават 30 дни след пристигане, туристите не могат да удължат престоя си.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Трябват ли ваксини за Малдивите?

Обикновено не се изискват ваксини, но за посетители от Централна Африка, или Южна Америка, или за посетители, пътували през тези райони, за да достигнат до Малдиви, се изисква да бъдат ваксинирани срещу жълта треска.

Водата безопасна ли е за пиене?

Всеки курорт има своя инсталация за обезсоляване на водата, а бутилираната такава е достъпна на всички острови.

Какви са болниците на Малдивите?

Малдивите предлагат отлични медицински и зъболекарски услуги, аптеки, голяма държавна болница, както и много частни клиники в столицата Мале. Всеки един курорт е оборудван с невероятни медицински съоражения и клиники.

Виж още полезни съвети за почивка на Малдивите!

Виж актуалните оферти за пътуване до Малдивите!

Виж още:

Почивка на Сейшелите

Почивка на Карибите

Почивка на остров Бали

>
12 февруари 2024 г.

Тагове

екзотика

лукс

нова година

плажове

романтични места

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти