Начало / Статии / Статии - Малдиви

Как пътуването може да се подобри след коронавируса

Автор

/

Независимо дали сте от строго спазващите всички правила за социална изолация или сте от тези, които считат, че това е една световна конспирация, факт е, че коронавирусът промени света и всичко, което обичаме, включително и пътуването. Туризмът е сред най-тежко пострадалите сфери, но дали е възможно след края на извънредното положение той да се “прероди” и да видим един съвършено нов, многократно подобрен бранш?

Ето какво коментират световните агенции и експерти в областта на туризма.

По-добро онлайн обслужване на клиенти

Ако ви се е наложило да звъните в авиокомпания, за да отмените полета си покрай хаоса около разпространението на коронавируса, това вероятно е преживяване, което ще помните много по-дълго от пропуснатото пътуване до Италия. Много агенции и авиокомпании предлагат възможности за онлайн промяна на дати, пътници и други, но в неочакваната ситуация, която породи пандемията, тези инструменти често се оказваха неподходящи и пътуващите бяха принудени да прекарват по няколко часа на изчакване на телефона (ако изобщо успяваха да се свържат). Повечето авиокомпании умоляваха да се правят онлайн промени по резервациите вместо да се звъни по телефона. “Обслужването по телефона не само е изнервящо за клиентите, но е и скъпо за самите авиокомпании,” коментира материал на MarketWatch в тази връзка. Ако имаме късмет, технологиите за промяна на резервациите на пътниците ще бъдат подобрени и все по-рядко ще ни се налага да говорим със сътрудници по обслужването на клиенти в бъдеще.

По-евтини круизи

Цели круизни кораби със заразени пътници дълго присъстваха в заглавията на новинарските емисии, а на много места на корабите беше отказан достъп до пристанищата. Това доведе до катастрофален спад в търсенето на круизни пътувания и репутацията на този вид туризъм ще се възстанови по-трудно. Според Кристофър Андерсън, професор по бизнес в Корнелския университет, след възобновяване на предлагането това ще означава много по-ниски цени за тези, които нямат проблем да пътуват на круизни кораби въпреки всичко.

По-гъвкави опции за промяна на полет

Поне за известно време авиокомпаниите ще запазят сегашните по-гъвкави възможности за промяна на резервации на пътниците, смята също Андерсън. Много авиокомпании отмениха таксите за смяна на дата/дестинация на полета и олекотиха правилата за отмяна на пътуване. Според Андерсън това вероятно ще продължи до края на 2020 г., след което поетапно авиокомпаниите ще се завърнат към предишните си принципи.

По-добро почистване и дезинфекция на самолетите

Още преди появата на коронавируса един презокеански полет можеше да стане причина да хванете стомашен или друг неприятен вирус. Съвсем в началото на разпространението на заразата авиокомпаниите завишиха сериозно стандартите за почистване и дезинфекция, за да успокоят разтревожените си пътници. Тази добра практика, включително носенето на маси по време на полет, би могла да се запази и след края на пандемията.

Повече близки пътувания

“Мисля, че след като всичко това бъде овладяно, ще се появи огромна нужда от пътуване, коментира Саманта Браун, водещ на предаване за туризъм пред вестник “Ню Йорк Поуст”. И не говоря само за далечни дестинации, а и за кратки пътувания до по-близки места. Ще имаме нужда да се движим, но най-вече да възстановим връзката си с хората”.

По-устойчив туризъм

Намаляването на вредните емисии и временното отдъхване на пренаселени с туристи дестинации (като Венеция) са част от позитивите на пандемията. Екологията и устойчивият туризъм са теми, по които се говори от много време, но за които твърде малко се правеше досега. Възможно е извънредното положение да доведе до преосмисляне на политиката по тези въпроси и да видим индустрията много по-загрижена за ресурсите си след нормализирането на ситуацията.   

А докато чакате след-коронавирус света, вижте още:

Аквариуми и зоопаркове по света, които да рагледате виртуално
Пътувай към себе си - материали за личностно развитие по време на социалната изолация
17 цитата за пътешественика, който си стои вкъщи

>
29 април 2020 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти