Начало / Статии / Статии - Малдиви

В чужбина за Нова година - всичко, което трябва да знаете

Автор

/

Туроператорите и застрахователите се адаптират към новата ситуация и пътуването вече е свързано с много по-малко стрес и риск. 

Макар много от нас вече да свикнаха да живеят с идеята за коронавируса и произтичащите от него ограничения, пътуването все още остава деликатна тема и малцина са тези, които се решават да поемат на път. Но Нова година 2021 наближава и това е един добър повод да преосмислите представите си пътуване по време на пандемия. 

Факт е, че обстановката постоянно се променя и всичко е много несигурно - притеснявате се за здравето си, за парите, които можете да загубите, ако резервирате почивка, на която не можете да заминете, за близките си, за това колко променени ще са дестинациите, които познавате така добре…

В следващите редове ще намерите отговори на всичките си “Ами ако…”, които досега са ви спирали да резервирате почивка или екскурзия в чужбина. 

Ако резервирам почивка в чужбина за Нова година и точно преди това се разболея от коронавирус, няма да мога да пътувам. Ще изгубя ли парите си?

Пазарът се наглася спрямо ситуацията и все повече туроператори предлагат застраховка, която покрива точно този риск. В случай че се разболеете или сте поставени под карантина (както и в случай че се разболее ваш близък и вие трябва да се грижите за него в болница), този тип застраховка гарантира, че ще получите обратно цялата сума, която сте заплатили за пътуването си. Няма да сте на топло за Нова година, но и няма да сте загубили парите си.

Ако се разболея от коронавирус в чужбина, как ще покрия лечението си, което може да струва няколко хиляди долара (според страната)?

За да не стои този въпрос пред туристите, някои държави изискват задължително представяне на застраховка с покритие за Covid-19 при пристигане в страната. За повечето места няма такова изискване, но отново можете да проверите при туроператора, с който ще пътувате, какви застраховки предлага и дали са включени в пакетната цена. В крайна сметка, никой туроператор не би искал да се окаже с блокирани в чужбина туристи, които не могат да покрият разходите си за лечение. Можете да проверите и в застрахователните компании какви продукти предлагат за пътуване в чужбина. 

Какво ще правя, ако полетът ми е отменен заради затворени граници или други ограничения, свързани с Covid-19?

Ако полетът е отменен, авиокомпанията е длъжна да ви предостави алтернатива (да летите през други летища) или да ви върне парите. В случай че полетът е отменен по причини, свързани с мерки за ограничаване на коронавирус, много вероятно е да нямате право на обезщетение, а само на възстановяване на сумата за полета. Причината е, че авиокомпаниите се позовават на това, че отмяната е по независещи от тях, извънредни обстоятелства. 

Добре е да обмислите и следното нещо, което е специфично за възстановяването на пари за полет покрай коронавируса: авиокомпаниите често предлагат ваучер за сумата на билета вместо връщане на пари. Дори и да ви предложат ваучер, вие можете да заявите връщане на сумата. Ваучерите са полезни за това: клиентът разполага със сумата веднага и може да я ползва, ако реши скоро да пътува, тъй като връщането на парите за полетите в периода на коронавирус може да отнеме до година.

Притеснявам се да се прекачвам по летища, за да не се заразя с коронавирус. Мога ли все пак да отида на някое екзотично място?

До повечето екзотични дестинации като Малдиви, Занзибар, Сейшели, няма директни полети от България, а се налага прекачване през трети страни. Въпреки това има много слънчеви дестинации, до които можете да стигнете с директен полет (обикновено чартър) от България - Тунис, Египет, Дубай и Малдиви

Вижте актуалните оферти за Нова година!

*

>
10 ноември 2020 г.

Тагове

нова година

новини

екзотика

любопитно

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти