Начало / Статии / Статии - Малдиви

10 живописни места за гмуркане

Автор

/

Малдивите

Малдивите предлагат грандиозно гмуркане в Индийския океан. Там има топли и плитки лагуни, които са подходящи както за начинаещи, така и за по – опитни водолази. Ако предпочитате да се гмуркате сред останки от кораб това ще ви бъде осигурено, ще видите Maldives Victory. Той се удря в остров Хулхуле през 1981 г. и се потапя заедно със строителните материали и провизии, с които е бил натоварен. Ако ви влекат коралите, то Банановия риф е вашето място – там има различни по цвят и вид корали, заедно с придружаващите ги морски обитатели. Ако пък сте рисков водолаз се възползвайте от Shark Point – там са акулите, с които можете да поплувате.

Вижте най-добрите оферти за почивка на Малдивите!

Остров Козумел

Остров Козумел се намира до оживената дестинация Канкун, Мексико. Там се намира петата по големина подводна пещера, която била открита през 1990 г. Това доказва, че в мрачните дълбини на морето винаги има нещо ново, което може да бъде открито.

Вижте най-добрите оферти за почивка на Мексико!

Белиз

Белиз е малка държава, разположена по протежение на залива Мексико. Там се намира и вторият най – дълъг бариерен риф в света. В Белиз има място за гмуркане за по - смелите - то се казва Shark Ray Alley. Там може да се гмуркате лице в лице с акулите. Интересен също е морския резервата Hol Chan, който осигурява възможности за начинаещи гмуркачи или такива с шнорхел. В Белиз се помещава и синята дупка – забележителност с размери - 305 м ширина и 122 м дълбочина.  Тук може да си осигурите 5 – звездна лукс почивка.

Кокосовият остров

Кокосовият остров е малък остров, намиращ се на около 400 м югозападно от Коста Рика. Зелените морски пейзажи, прекрасни тихоокеански вълни и мек и леко ветровит климат превръщат Кокосовия остров в истинско екологично бижу. Описван е от някои хора като най – красивият остров в света. За да достигнете до там трябва да преживеете своето малко приключение, тъй като да се стигне до там отнема около 36 часа.

Вижте най-добрите оферти за почивка на Коста Рика!

Египет

Някой може да си мисли, че в Египет има само брулени от вятъра пустини и пясъци, но не е така. Тук се намират едни от най – добрите места за гмуркане в Червено море. Водите тук определено не са за начинаещи поради наличието на силни ветрове, опасни подводни течения и рифове. Тук имате възможността да се гмуркате с цел разглеждане на останки от разбити  кораби.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Египет!

Големият бариерен риф

Той е най – известното място за гмуркане. Големият бариерен риф притежава нечувана красота и е яростно защитаван ката световно наследство. Истинска бумащина трябва да бъде попълнена, преди да се гмурнете в дълбините на този приказен риф. Той е толкова голям, че може да бъде видян и от космоса. В големият бариерен риф може да бъдат видени нас 400 вида корали и около 1500 вида морски обитатели.

Кайманови острови

Малкият Кайман е с размери едва около 16 км, също така е старо училище за карибско гмуркане. Не бива да се пропускат места за гмуркане като Bloody Bay Wall и Jackson’s Bight, където има живописни коралови рифове с обща височина около 1,5 км. Както се очаква, разбира се, Малкият Кайман притежава необходимия лукс за да бъде в топ класациите за гмуркане.

Остров Сулавеси

Националният морски парк Бунакен, който се намира в североизточната част на остров Сулавеси е истински рай за гмуркачите. Там има доста разнообразна биосреда и коралова екосистема. Паркът е защитен и не се позволяват бракониерстване и разваляне на морската среда. Днес само от нас зависи да запазим това разкошно кътче земя. 

Маршаловите острови

Разположени между Австралия и Хонолулу (Хавайски острови), Маршаловите острови са може би най – доброто място в света за изследване на останки от разбити кораби. Като някогашно място за ядрено тестване, сега в атола Бикини (състоящ се от 36 острова) можете да видите останки от кораба на САЩ – Саратога или от японския боен кораб Нагато. Поради голямата му отдалеченост това прекрасно място за гмуркане не е изследвано достатъчно. За щастие през 1996 г. местното население открива атола пред света и позволяват гмуркането, риболова и като цяло туризма.

Търкс и Кайкос 

Търкс и Кайкос (Turks and Caicos Islands) са част от Британските Антилски острови. Тези острови са свързани освен с гмуркане и с пиратски истории, свързани с Джак Спароу. Търкс и Кайкос е мястото, където се гмуркат много известни личности, включително и Джони Деп. Интересна тук е вертикалната стена, която се намира на Гранд Търк, а също и училищата за китове в Солт Кей.

 

Вижте актуални оферти за екзотични почивки и екскурзии!

 

Виж още: 

Почивка на Сейшелите

Почивка на остров Мавриций

>
06 март 2023 г.

Тагове

гмуркане

екзотика

любопитно

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти