Начало / Статии / Статии - Малдиви

Малдивите – другото име на Рая

Автор

/

Ако искате да избягате от света и да се отдадете на романтика и необятна красота, то вашето място са Малдивите. Въпреки своята изолираност те разполагат с всички удобства, покриващи най-висок стандарт.

Малдивите са островна държава в Индийкия океан, състояща се от 26 атола, обединяващи 1192 коралови острова. Архипелагът се намира на югозапад от Индия и на 700 км югозападно от Шри Ланка. Малдивите са най-ниската държава в света – най-високата точка от територията им достига 3 м. Там няма нито една река или езеро.

Те са открити през 70-те години на миналия век за туристите от пътешественици гмуркачи. Малдивите са сред най-хубавите места за дайвинг, което е и водещия мотив на чужденците да се насочват там. Освен уникалните плажове и природа, морският свят е обект на изследване и очарова всеки посетител. Марко Поло е нарекъл това чудно място “цветето на Индия, а пътешественика Ибан Батута го определя като “едно от чудесата на света”.

Говоримият език принадлежи към индоиранското езиково семейство. Малдивският се използва като държавен език, но в курортите най-разпространен е английският.

Основната религия на островите е ислямът, приет през 1153 г. от будисткият крал Каламиня. Това носи със себе си порядки, които се спазват от всички,  дори от туристите. В ресторантите е препоръчително да се обува панталон, костюм и вратовръзка. А през деня на плажа е забранена нудистката визия, както и печенето топлес.

Менюто на курортната страна включва и азиатска, и европейска кухня. Особено вкусни са всички рибни ястия, а традиционните гозби съдържат ориз, рибно къри и кокосово масло. Изключително популярен е местният хляб Roshi, който се сервира с mashuni – рибен коктейл, подправен с кокос, лук, чили и лайм. Местното питие, подобно на пунша, се казва raa и се приготвя от ферментирало мляко. Забранено е внасянето на всякакви спиртни напитки, свинско месо, порнографски материали, наркотици и оръжия за подводен лов.


От всички острови, обитаеми са само 203. Най-големият сред тях е столицата Мале, където е единственото пристанище. До всеки отделен остров се стига с моторница или с лодка. Кацането е на аерогара Халуле, разположена на остров недалече от Мале.

Мале е с население около 75 хил души и може да бъде обиколена пеша за един час. Въпреки малкият си размер там има огромен трафик. Сред забележителностите освен невероятните плажове и природа влизат музеят – с голямо разнообразие от реликви; 400- годишната джамия, наречена Хукуру Миски със своите коралови резби и останките на малдивския кораб “Победа” , който през 1981 г. се удря в риф и сега е покрит с корали.

В Мале има интересни базари, а местата за гмуркане просто не трябва да се пропускат. Плажовете са с бял пясък, водата е прозрачна и морските обитатели се “разхождат” спокойно край плажуващите.


Най-доброто място за сърфинг на Малдивите е северният атол. В южният атол ще намерите подводни пещери и тунели. Атолът Ари включва около 30 курорта, разположени върху 50 острова. Там е прочутият хотел Ника, чиито вили са във формата на миди. Вторият по големина град Хитадху е на атола Сеенч. Най-южният атол Ган преди е бил военна база на Британските военни авиолинии, а сега част от старите сгради са превърнати в текстилни фабрики.

Ето нашите Топ 7 неща, които ще разнообразят вашата почивка на Малдивите!

Вижте още полезни съвети за почивка на Малдивите!

Виж най-добрите оферти за почивка на Малдивите!

>
25 август 2022 г.

Тагове

гмуркане

екзотика

острови

романтика

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти