Начало / Статии / Статии - Турция

Пътищата на съдбата в Турция

Автор

/

Като оставите настрана своята расистка идеология – това е една стремително модернизираща се страна, с единия крак в Европа, а с другия – в Средния Изток. Не е само ориенталски блясък, мистерия, интрига и стрелкащи се дервиши, а пикантен исторически водовъртеж, удрящ се в забързаното съвремие. Потопете се в магията на Турция с нашата класация на местата, които непременно да не пропускате при пътуване до тази наша южна съседка.

Истанбул - култура и романтика в пълен синхрон

Истанбул е разположен от двете страни на Босфора. С небе, обсипано с куполи и минарета, Истанбул е един от истински романтичните градове. Историята му датира назад във времето, като започнем от Византия и водещото му място в Османската империя до днес, когато е най-големият град в Турция и нейно културно средище. Лесно е да се загубите в историята на Истанбул, но модерен Истанбул, от своя страна, е един кипящ метрополис, така че има какво да видите и от него. Търговията е от световна класа, а нощният живот около площад Таксим продължава до ранни зори. И въпреки че Истанбул не е столица, той е културният и бизнес център на страната, откъдето започват всички нови тенденции.

Измир - домът на Омир

Турците говорят за този град като за „Красивия Измир“. Измир е разположен в дъното на дълъг и тесен залив, набразден от следите на стотици лодки и корабчета. Климатът е мек, а през лятото постоянният морски бриз смекчава горещината на слънчевите лъчи. Зад палмовите дървета по крайбрежните пешеходни алеи и авенюта започват хоризонталните тераси на града, които постепенно се издигат амфитеатрално към обграждащите го планини. Измир е третият по големина град в Турция, а пристанището му е второто по големина след истанбулското. Това е космополитен град със собствен ритъм, който става особено оживен по време на Международния фестивал на изкуството и на Международния панаир.

Ефес - древна имперска столица и крайморски курорт

Един от най-добре запазените антични градове в Средиземноморието, Ефес е витрината на егейската археология в Турция. Макар да е на 5 км от морето днес, Ефес е бил някога един от най-богатите търговски пристанищни градове между Близкия изток и  средиземноморските пристанища на Запада. Заселен около 1000 г. пр.н.е. от йонийците, неговите обширни и внушителни руини свидетелстват за древната му роля като столица на римската провинция Азия. Областта е популярна дестинация за круизни и развлекателни кораби, а първокласни рибни ресторанти около пристанището и един оживен ориенталски пазар все още предлагат случайни археологически находки.

Зелената Бурса – град на паркове и градини

Бурса, югоизточно от Мраморно море, лежи в полите на планината Улудаъ. Името на града, известен в древността като Пруса ад Хипиум, идва от основателя му – витинския цар Прусий. Градът минава последователно под римски и византийски контрол, а през 1326г. става първата столица на Османската империя. В него са останали много стари османски сгради. Известен още като „Зелената Бурса“, градът е изпълнен с градини и паркове, и гледа към плодородната долина. Намира се в центъра на важен овощарски район. Бурса е прочут като производител на праскови и коприна, и като балнеокурорт.

Кападокия – земя с необикновена природа

Районът, известен в древността като Кападокия, е дом на някои от най – необикновените природни чудеса. Той се състои от областите Аксарай, Навшехир, Нийде, Кайсери и Кършехир. Когато чуят името Кападокия, повечето хора мислят за градовете Ючхисар, Гьореме, Аванос, Юргюп, Деринкую, Каймаклъ и Ахлара, и техните околности, където за милиони години земята е придобила фантастични форми. „Вълшебните комини“, които изглеждат като обитавани от духове, и цели градове и храмове, разпространяващи се дълбоко под земята, съществуват в странна, неземна атмосфера.

Памуккале - памукова крепост с целителна сила от римски времена

Игра на природата и земя на геологически вълшебства, Памуккале (Памуковата крепост) наподобява поредица от избелени оризови тераси, когато се приближите. Белите травертинови етажи, съединени заедно като огромни водни лилии чрез вкаменени водопади като захарен памук и блестящи бели сталактити, са резултатът от топли минерални извори, чиито богати на калций отлагания са се натрупали в течение на хилядолетия. Популярен курорт от римско време, Памуккале все още привлича туристи, които изпадат в празнично настроение от причудливите образувания и извънземната чудатост на мястото.

Анталия – турската ривиера

Провинцията Анталия се намира в югозападната част на Турция и има излаз на Средиземно море. Наричат я още Турската ривиера, заради прекрасните плажове със златен пясък и чистото и синьо море. Слънцето е гарантирано през цялото лято, а морето е с приятна температура. Пейзажите са наистина впечатляващи, а самата област е обкръжена от планините Таурус. Тук – там има селца с малки спретнати бели къщурки, обвити от лиани, които придават на областта истинска обаятелност. Най – подходящото време, в което да посетите Анталия е периода от ранна пролет до късна есен.

Белек - подходящото място за семейна почивка

Белек е голям морски курорт, който обхваща и съседното селище – Кадрие. Имайки над 300 дни слънце годишно, топли и чисти води, няколко прекрасни голф игрища, а също и голям избор на спортове в и извън водата, Белек привлича хиляди посетители всяка година. Курортът се посещава основно от семейства и голф играчи. Семействата с малки деца и хората, които искат почивка под слънчевите лъчи, ще се уверят, че плажовете и спокойните води на този курорт са наистина подходящи. Има множество възможности за спорт, които могат да удовлетворят спортните натури. В местността могат да се разгледат и множество исторически забележителности.

Фестивалът на танцуващите дервиши в Коня

Коня е най-важният център в Турция на суфиите, мистична ислямска секта, и близо 700 години тук пребивават танцуващите дервиши от ордена Мевлеви. Тяхното Мевляна Теке (манастир Мевлана) е основано от поета и философа от ХІІІ в. Мевляна (майстор) Джалаладдин Руми, който смята, че едно екстатично, подобно на транс състояние на всемирна любов може да се предизвика чрез практиката на въртене, по начина, по който всички неща във вселената се въртят. Културното представлението "Въртенето" се изпълнява и в наши дни, като е една от най-интересните атракции в Коня. Манастирът Мевляна – днес музей – е посещаван от над един милион турци и туристи всяка година.

>
17 септември 2013 г.

Тагове

археологически резервати

градини

градове

културни центрове

летен туризъм

паркове

романтика

романтични градове

романтични места

семеен туризъм

скални образувания

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти