Начало / Статии / Статии - Турция

Фестивалът на танцуващите дервиши в Коня

Автор

/

Коня е най-важният център в Турция на суфиите, мистична ислямска секта, и близо 700 години тук пребивават танцуващите дервиши от ордена Мевлеви.

Танцуващите дервиши в Коня

Тяхното Мевляна Теке (манастир Мевлана) е основано от поета и философа от ХІІІ в. Мевляна (майстор) Джалаладдин Руми, който смята, че едно екстатично, подобно на транс състояние на всемирна любов може да се предизвика чрез практиката на въртене, по начина, по който всички неща във вселената се въртят.

Всяка година в средата на декември последователите му честват неговия шеби Арус („ден на единение“ – денят, в който той е умрял) чрез изпълняването на сема, въртящия танц, един от най-хипнотичните спектакли в света. С дясната длан към небето, сякаш получават Божията милост, а с лявата длан надолу, като че ли я разпределят към земята, дервишите се въртят из залата, направлявани от танцмайстор и под съпровода на оркестър от традиционни инструменти, а накрая заемат една въртяща се позиция около шейха, старши дервиш, който представлява слънцето. Отхвърляйки при въртенето своите земни връзки, дервишите постигат единението си с Бог.

След като Мустафа Кемал Ататюрк обявява края на Османската империя през 1924 г., орденът Мевлеви е забранен като пречка за модернизацията на Турция. След прекъсване от двайсет и пет години група дервиши убеждават местните власти на Коня да им позволи отново да изпълняват „Въртенето“ като културно представление. То продължава ежегодно до наши дни. Манастирът Мевляна – днес музей – е посещаван от над един милион турци всяка година.

Къде: Коня, 258 км южно от Анкара.
Най-добро време: Празникът Мевляна се провежда ежегодно от средата на декември с връхна точка 17 декември, денят на смъртта на Мевляна през 1273 г.

>
14 декември 2010 г.

Тагове

замъци

събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти