Начало / Статии / Статии - Кения

Кения - най-голямата миграция на диви животни

Автор

/

Масай Мара е природна сцена за най-впечатляващото представление на дивата природа на планетата. Всяка година, когато завърши дъждовният сезон през май, стотици хиляди антилопи гну се събират и се отправят в търсене на по-зелени пасища от Серенгети (което на езика на масаите означава „безкрайни равнини“) в Танзания на север към просторните пасища на кенийския „Масай Мара“, където те пристигат през юли и август.

Масаи Мара, Кения

Заедно с преселващите се стада от зебри, антилопи и газели тук понякога има над един милион животни в движение и едно сафари на коне ви дава забележителна наблюдателна позиция към животинското царство, която не може да се сравни с нищо друго в Африка. (Централната част на резервата „Масай Мара“ е затворена за сафарита на коне, но можете да стигнете там с джипове, за да зърнете лъвове, леопарди, хиени, жирафи и слонове.) Яздейки през недокоснатите от цивилизацията възвишения Лоита и огромните вълнообразни равнини на Мара, вие ще минете през манятта (селата) на масаите номади, които пазят дивеча, смятан от тях за „Божия добитък“. Някои изкачвания ще достигнат 2580 м, осигурявайки по такъв начин слисващи гледки и далечни изгледи. И докато вие се дивите на тези гледки, екипът бърза напред, за да установи лагера в някое прелестно местенце и за да има вечеря и топъл душ, готови за вашето пристигане. Те също следят през цялата изпълнена със звуци нощ да държат дивите животни настрана.

Можете да видите необятните пространства на „Масай Мара“ и от Божия гледна точка – в сафари с балони с нагорещен въздух. Нищо не може да се сравни с прелитането с балони над хълмистите равнини на Африка. Призори вие се издигате в едно небе с всички отсенки на розовото и оранжевото. Масаите долу застават като заковани, когато видят как се реете в спокойното небе. Плъзгате се над огромните стада от плашливи антилопи гну, които бягат от сянката на вашия балон; джип, изглеждащ като играчка, фучи по своя маршрут, оставяйки след себе си шлейф от прах. Страховитото, магическо спокойствие, нарушавано от спорадичната работа на горелката, която пълни балона с горещ въздух, ви обгръща отвсякъде. Само обещанието за вкусна закуска с шампанско в буша може да намали разочарованието от връщането ви на земята.

Къде: „Масай Мара“, Югоизточна Кения на танзанийската граница, около 241 км от Найроби.  
Най-добро време: юли-септември, за да видите миграцията в кенийския резерват „Масай Мара“.

Вижте актуални оферти за пътуване до Кения! 

>
14 септември 2023 г.

Тагове

екзотика

национални паркове

резервати

сафари

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти