Начало / Статии / Статии - Танзания

Природни паркове в Танзания за любителите на сафари

Автор

/

Мечтата на всеки за сафари е толкова стара, колкото са и спомените му за документални филми за Африка. Ако сте я виждали дори само на снимка, сте обречени да копнеете за нея с цялото си сърце и с право, защото да я видите на живо, оправдава и най-смелите ви мечти.

Дали ще са безкрайните й златни дюни от пясък или влажните й ароматни екваториални гори, Африка дава на пътешественика много повече от себе си, отколкото която и да е нейна снимка издава. Коронният й номер в това да го зашемети обаче, както сигурно сте се досетили, дебне в саваната й и най-вече в танзанийската й савана.

Танзания е една от страните с най-много национални паркове в цяла Африка, а на територията й се намира най-известният изобщо национален парк в света и символ на африканското сафари - Серенгети. Флората и фауната в националните паркове на Танзания смайва посетителя с изключително богатство и разнообразие, което няма да маерите никъде другаде. Изживейте някои от най-вълнуващите природни забележителности там и частичка от сърето ви завинаги ще остане в Африка.

Представяме ви някои национални паркове в Танзания, които не са за изпускане за любителите на автентичното сафари преживяване:

Серенгети

Този най-стар и известен национален парк дължи името си на племето Масаи и то означава „мястото, където земята е безкрайна”. Провъзгласен за седмото чудо на природата, този парк наистина отговаря на всички очаквания, които Animal Planet му поставя. Ежедневно тук се разиграват хиляди драматични сценарии между хищник и плячка, а най-колосален от всички е годишната миграция на 2 милиона чифтокопитни животни в търсене на свежи пасища.

***

Аруша

Любопитни маймунки ви посрещат от дърветата в Аруша. Туристите, които отиват на сафари, често пропускат този парк, защото тук е рядкост да видите типичните атракции като слонове и лъвове. Въпреки това паркът изобилства от жирафи и много други животински и  природни забележителности. Сред тях са зрелищният кратер Нгурдото, в който се къпят стотици биволи, езерата Момела, чиито зелено-сини води нерядко розовеят от хилядите фламингота, събиращи се тук, както и четвъртият най-висок връх в Африка – Меру.

***

Килиманджаро

Ако досега сте виждали Килиманджаро само на снимка, когато зърнете планината на живо, със сигурност ще се убедите защо именно тя е символът на красотата на Източна Африка.  Нещо повече, Килиманджаро притежава един от най-лесно достижимите високи върхове на планетата. Повечето катерачи не се нуждаят от нищо друго освен от подходящо облекло, тояга и воля, за да достигнат кратера. Очарованието на парка обаче започва далеч преди да изкачите върха. Още в подножието му навлизате в гъсти гори, обитавани от леопарди, биволи, антилопи, примати и дори слонове.

***

Тарангире

Палещото слънце изсмуква влагата от пейзажа, изпичайки почвата до червено. Стада от по 300 слона ровят в коритата на реките в търсене на малко вода, докато мигриращи те антилопи, зебри, биволи и газели се тълпят в смаляващите се езера. След Серенгети Тарангире е вторият най-кипящ от живот парк. Слонските му стада са направо тълпи и ако сте си мечтали да видите слон на свобода, бъдете сигурни, че тук ще имате достатъчно възможности дори да ви доскучае от гледката.

***

Руаха

Този парк се гордее с растения и животни (като голям куду, например), които не се срещат в никой друг парк. Ако дойдете тук на сафари, можете да сте сигурни, че ви чака уникално преживяване, тъй като голяма част от флората и фауната е все още неизследвана. Току виж сте открили някой нов животински вид.

***

Езеро Маняра

Ако вярвате на Хемингуей, той е провъзгласил гледките около тъкмо това езеро за „най-прекрасните, които някога съм виждал в цяла Африка”. Ако сте любители на птиците, ще намерите пейзажите тук, доокрасени и с поне 400 вида пернати, а с тях и с пъргави маймунки, зебри, жирафи и слонове. Не пропускайте да се оглеждате и за легендарните лъвове, които се катерят по дървета.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Танзания!

>
08 декември 2022 г.

Тагове

Африка

диви животни

екзотика

национални паркове

природни забележителности

сафари

ски дестинации

Забележителности наоколо

Избрани оферти