Начало / Статии / Статии - Танзания

Изкачване на връх Килиманджаро - покритият със сняг покрив на Африка

Автор

/

„Широк колкото света, огромен, висок и неимоверно бял на слънце“, пише Ърнест Хемингуей в знаменития си разказ „Снеговете на Килиманджаро“. Малко планини предлагат величествеността и мистиката на Килиманджаро, най-високата планина в Африка с нейните 5895 м, на фона на които другите върхове в областта изглеждат джуджета. Деветдневният поход до странно плоското плато на планината е общо 40 км отиване и връщане, ако се спускате през по-затънтеното, рядко използвано плато Шира.

Чрез избягване на по-краткия, петдневен, претъпкан с туристи маршрут „Марангу“, или „туристическия маршрут“, се добавят няколко дни за  одобаваща аклиматизация, най-голямата пречка в този поход. Една трета от трекерите по „Марангу“ никога не успяват да минат точката Джилман, на 180 метра под върха, защото не са имали достатъчно време да се приспособят към разредения въздух – с почти наполовина по-ниско съдържание на кислород от това на морското равнище.

Никакви технически умения, въжета или железни скоби не са необходими и въпреки че не се разхождате в парк, изкачването общо взето е щадящо. Един батальон носачи бързат напред, за да разпънат палатки и да устроят лагер в поразителни места, в който да се съберат разпилените групички. На върха замаяността може да бъде реакция на тръпката и задоволството от сюрреалните изгледи – в ясен ден равнините на Танзания и Кения се разстилат на стотици километри напред, на 5,6 километра под вас.

Килиманджаро: 6 часа с кола от летището в Найроби, Кения; в Танзания 2 часа с кола от летището Аруша.
Кога: всеки месец тръгват групи с изключение на дъждовния сезон през април-май и ноември.

>
17 юни 2010 г.

Тагове

върхове

маршрути

Забележителности наоколо

Избрани оферти