Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Флоренция
Флоренция / Florenciq

Културното и историческо влияние на Флоренция (Firenze на италиански) е поразително. Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на флорентинците към показността. Дълго след като се е появила на политическия и икономически хоризонт, Флоренция запазва елегантния си облик: силуетът й с всички онези червеникавокафяви покриви и величествени куполи, е наистина живописен.

Флоренция – пищният град, е име, дадено от римляните на това селище, основано през I век сл.Хр. по бреговете на река Арно, в подножието на Фиезоле, етруско селище, останките на което се виждат на хълма над града.

Разцветът на Флоренция в изкуството, културата и международната търговия започва през XIII век и достига върха си през XV в. под управлението на фамилията Медичи, които ръководят града до края на XVIII в. Накъдето и да се обърнете във Флоренция, ще видите необикновени произведения на изкуството и архитектурата. Във Флоренция се ражда Ренесансът в Италия. Флорентинци създават ренесансовия и неокласическия стил в архитектурата, които по-късно изцяло променят облика на Париж, Лондон и Рим. Флорентинските банкери финансират много от португалските и испанските експедиции по време на Великите географски открития. Двата американски континента са наречени на името на флорентинския писател, който твърди, че е техен откривател и картограф - Америго Веспучи. Операта е измислена във Флоренция. И това е само малка част от наследството на този невероятен град.

Започнете от двореца Палацо Векио, преминете през световноизвестната галерия "Уфици" и завършете с Катедралата (Дуомо) и нейния величествен купол и кула, проектирана от Джото. Над река Арно е мостът Понте Векио с бижутерийните си магазини, както и пищните градини Боболи.

За да погледнете града отвисоко, можете да се качите на Камбанарията на Джото или на купола на катедралата (Дуомо), или пък да се отправите към Пиацале Микеланджело, от другата страна на Понте Векио, което се намира на хълм, разкриващ невероятна гледка към Флоренция.

В близост се намира Римини - най-големият морски курорт в Италия е обичан еднакво от италианците и от чужденците.

Важна информация:

Население: 380 000 жители

Валута: Евро (EUR)

Можете да обмените пари в пощенски клонове, банки и обменни бюра. В банките курсът е най-добър.

Работно време: Магазините са отворени от 09:00 до 13:00 чaсa и от 15:30 до 19:30 чaсa. Повечето са затворени в неделя и в понеделник до обяд.

Интернет страници за Флоренцияwww.firenzeturismo.it

Спешен телефон: Карабинери: 112

Полиция: 113

Пожарна: 115

Бърза помощ: 118

Здраве

Аптеките са отворени от понеделник до петък между 09:00 и 13:00 и между 15:30 и 20:00 часа. Адреси на аптеките, които са отворени през уикенда и през нощта, има на вратите на всяка аптека. 

Телефонни кодове

Кодът на страната е +39. Няма код за района но във Флоренция всички телефони започват с 055. Не махайте нулата.

Сигурност

Пазете вещите и ценностите си от джебчии, особено на оживените туристически места, пазарите и в градския транспорт.

Забележителности около Флоренция