Начало / Статии / Статии - България

Софийска котловина

Автор

/

Софийската котловина е най-обширната (1180 кв. км) измежду Задбалканските котловини. Скътана между живописни гористи склонове на множество планини с различна височина и очертания, тя впечатлява с красивата си панорама.

На североизток като страж срещу студените ветрове се извисява Софийска планина (дял на Западна Стара планина), а на югозапад като броеница са подредени Вискяр, Люлин, Витоша и Лозенска планина. На северозапад котловината се затваря от Сливнишките височини, а на югоизток – от разклоненията на Вакарелска планина (Ихтиманска Средна гора).

Софийската котловина е типичен грабен. През изминалите геоложки епохи, едновременно с издигането на Старопланинската верига и Средногорието, по линията на разломите, земните пластове между тях започнали да потъват и оформили дъното на котловината. Пътят на река Искър през Стара планина бил прекъснат и тя запълнила котловината – образувало се обширно сладководно езеро. По дъното му се отложили чакъл, пясък и глина, носени от вливащите се в него реки. Постепенно наносите запълвали езерото и водите му се покачвали. След милиони години достигнали до старото речно легло на Искър и потекли  на север през Стара планина, а котловината пресъхнала. Софийската котловина е богата на минерални извори – Централна баня, Горна баня, Банкя, Панчарево. Появата им на повърхността и честите сеизмичниколебания се дължат на разломния характер на котловината.

Любопитно: Има легенда, че в северното подножие на Витоша пратениците на римския император Юстиниан намерили целебно място за болната императорска дъщеря София. Местността била като райско кътче – букови гори със слънчеви поляни, бистри сладки води, чист и свеж въздух. Дошла тук София със своята свита и наистина станало чудо – девойката оздравяла и разцъфнала като майско цвете. От благодарност римляните построили красива църква и я нарекли „Света София”. По-късно и живописната котловина, и израсналият голям град в полите на Витоша, получили същото име.

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
18 април 2013 г.

Тагове

градове

котловини

летен туризъм

природни забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти