Начало / Статии / Статии - Исландия

Кристалната пещера в Исландия - когато природата твори магии (видео)

Автор

/

Исландия, земята на огън и лед, е пълна с чудеса. Стихиите си играят от хилядолетия на този малък остров, за да създават кое от кое по-неземни творения.

Станалата известна като Кристалната пещера в Исландия е едно от най-изумителните сред тях. Преди години в интернет се появяват видео и снимки от място, което сякаш е излязло от вълшебна приказка - пещера, сътворена изцяло от лед.

Снимка: iStock by Getty Images

Светлината магически се процежда през прозрачните й стени и таван и се отразява по ръбатата й повърхност във всички нюанси на синьо, тюркоаз и аквамарин.

Кристалната пещера от видеото се намира в южната част на Исландия, в основата на ледника Свинафелсйокул (Svinafellsjokull).

Пещерата е оформена от течението на река, която си проправя път през леда и създава необичайните му форми. Когато температурите паднат, могат да се видят малки замръзнали капчици - последните места, на които водата си е играла на скулптор.

Снимка: iStock by Getty Images

Любопитно е, че самият ледник не спира движението си дори и в много студено време - той е задвижван от гравитацията и напредва със скорост от около 1 метър на ден. Това е и една от причините ледените пещери, които се срещат и на други места в Исландия, да са много крехки. Докато човек е в такава пещера, непрестанно чува скърцането на движещия се лед, сякаш е в търбуха на древен динозавър, който напредва тромаво към морето.

Снимка: iStock by Getty Images

В някои части на ледника ледът е на възраст около 1000 години. При напречно сечение се виждат няколко тъмни, черни ивици - това е пепел, която е полепнала при изригването на вулкани през вековете, а след това е била покрита със сняг. Тук-там са останали и въздушни мехурчета, които допринасят за играта на светлината. Под собствената си тежест с годините снегът се е слягал, докато не се е превърнал в ледник и гравитацията не започнала да го привлича надолу по склона.

Снимка: iStock by Getty Images

Пещерата от видеото е достъпна само в студените зимни дни, когато рискът от срутване е минимален. До нея няма изграден път, а на престрашилите се да влязат, се препоръчва да бъдат максимално бързи - това е място само за истински приключенци.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Исландия!

>
12 септември 2023 г.

Тагове

екстремен туризъм

любопитно

пещери

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти