Исландия - 9 идеи за невероятни приключения

Исландия е малко известна на българите дестинация, която крие безкрайни възможности за приключения и близки срещи с изумително красива природа.

Ето някои от най-невероятните преживявания, които можете да си подарите в Исландия.

Наблюдавайте китовете

Разходките с корабче, които включват наблюдението на китове край бреговете на Исландия, обикновено потеглят от Рейкявик, Хусавик и Акурейри. Да плавате в студения Северен Атлантически океан и да бъдете толкова близо до тези внушителни бозайници, е незабравимо преживяване.

Посетете езерото Миватн

Това плитко езеро е чудесна дестинация за разходка. В района му можете да се потопите в минералните извори Миватн или да се насладите на причудливите скали Димуборгир (ако се сещате за метъл бандата със същото име, музикантите са взели идеята от Исландия).

Починете си в Синята лагуна

Синята лагуна е една от най-фотографираните забележителности в Исландия и едно от местата, където можете да релаксирате най-добре. Потопете се в млечно-синкавата вода, поръчайте си напитка от бара или се поглезете с масаж. Намира се близо до летището, така че е подходяща отбивка, ако имате късен полет.

Водопадът Детифос

В североизточната част на острова се намират най-големият водопад в Исландия – Детифос. Тоновете падаща вода ще ви оставят без думи. Красивият водопад често се използва при заснемането на филми, а над водите му нерядко можете да видите красива дъга.

Западните фиорди

В Исландия съществува така нареченият Маршрут 1 (или Кръговото шосе) – път, който обикаля острова по ръба и свързва повечето населени места в страната.

Западните фиорди са извън Маршрут 1, което означава, че достигането им е малко по-сложно, но и посетителите са доста по-малко. Наемете кола и сами открийте тесни фиорди, красиви плажове, миниатюрни живописни рибарски селца и многобройни минерални извори.

Наблюдавайте Северното сияние

Ако посетите Исландия през зимните месеци, не гледайте в краката си, а вдигнете поглед към нощното небе. Играещите светлинки на Северното сияние са едно от природните явления, които човек непременно трябва да види в живота си.

Минете по маршрута на Златния кръг

Това е най-прочутият туристически маршрут в Исландия, който започва от столицата Рейкявик и прави кръг около 300 км.

Трите главни спирки по маршрута са водопадът Гълфос (в превод Златните водопади), националният парк Тингветлир и богатата на геотермална активност долина Хаукадалур, в която се намират гейзерите Гейсир и Строкур. Именно от исландския Гейсир произлиза думата „гейзер“.

Отидете да пояздите пони

Исландските коне да малки, красиви и много мили животни. Ако сте любители на ездата, непременно се включете в разходка с исландско пони, за да усетите магията на тази страна от още един ъгъл. Туровете са с продължителност от няколко часа до почти седмица.

Дата: 23 април 2014 г.
4.5/5, 15425 гласа
Забележителности около Рейкявик