Начало / Статии / Статии - Исландия

Исландия - най-близкия европейски съсед на Америка

Автор

/

Името на най-близкия европейски съсед на Америка, безбрежната, вулканична Исландия (Ледена страна), е много погрешно и подвеждащо. Всъщност 89 процента от територията са свободни от лед и тя може да се похвали с едни от най-невероятните пейзажи на планетата, пълни с контрасти и крайности.

Рейкявик - Исландия

Средновековните европейци масово вярват, че тук е прагът на подземния свят, а Жул Верн избира един вулкан тук като вход за своето Пътешествие към центъра на Земята. Думата „гейзер“ е изкована пак тук, по името Гейзир, най-големия от множеството бликащи горещи извори на острова.

Има също полета от лава, бълбукащи кални басейни и цепнатини, над които се издига пара, но погледнете в друга посока и ще видите лед в изобилие, включително драматичната ледена лагуна в Йокулсарлон, прочута с айсбергите, които се отчупват от ледника и образуват непрестанно изменящ се леден лабиринт за пърпорещите туристически корабчета. В трета посока ще ви дите девствено чисти ферми и извънредно зелени пасища, повечето покрай брега.

Двулентовото околовръстно шосе (или Магистрала № 1 – единственото шоу в града) се вие в един 1216-километров кръг около голяма част от острова, като позволява да се види всичко – от океанския пейзаж през пустата, без дървета тундра до огъня и леда във вътрешността. Автомобилистите могат да се почувстват така, сякаш се връщат от пътуване до Луната, когато се върнат в Рейкявик, най-северната столица на планетата.

Исландците са много гостоприемни и ако се сприятелите с някой от космополитните местни жители, помолете ги да ви заведат до легендарната градска Синя лагуна, на 35 минути извън града, един от дузината обществени термални плувни басейни, за които се казва, че са тайната на исландското здраве и красота.

Естествената плувна област е пълна с богата на силиций вода, чийто млечнотюркоазен цвят идва от синьозелените водорасли. С температури около 39 °C , вдигащи талази бяла пара, и геотермална електростанция съвсем наблизо, пейзажът изглежда почти сюрреалистичен – точно като целия остров.

Къде: Исландия, Рейкявик е само на 5 часа със самолет от Вашингтон, Бостън или Ню Йорк. Околовръстното шосе започва и завършва в Рейкявик.
Най-добро време: лятото, когато средните температури в Рейкявик са около 10 °C . Залезът през юли е около 13 часа

>
07 март 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

видео

вулкани

любопитно

северно сияние

Забележителности наоколо

Избрани оферти