Начало / Статии / Статии - Исландия

Сюртсей - забраненият остров

Автор

/

На 15 ноември 1963 г. готвачът на риболовен траулер, плаващ край Уестмановите острови (Вестманаеяр) – недалеч от югозападните брегове на Исландия, забелязал издигащия се дим от морето. Той дал сигнал за тревога и траулерът се насочил да разследва случая на място, очаквайки да открие горящ кораб. Вместо това обаче открили само черен пушек с миризма на сяра, издигащ се от вълните. Няколко седмици по-късно нов вулкан изригнал на това място, показвайки конуса си над водата от 130 м дълбочина и издигайки 10-километров стълб от дим в небето.

            Снимка: Michael Clarke Stuff

Експлозиите, предизвикани от попадналите във вулканичните канали морски води, довели до изхвърляне на огромни скали на стотици метри в морето, а непрестанно бликащият поток от лава и вулканични отпадъци (тефра) започват да оформят нов остров, борейки се с прилива и напора на вълните. Този нов остров получил името Сюртсей, напомнящо за страховития великан от исландската митология Сюртър, който поразявал и унищожавал всичко по пътя си със своя огнен меч. Вследствие на продължаващите изригвания на Сюртсей се появяват още две малки островчета, но със затихването на вулканичната активност те се скрили под повърхността на морето. Сюртсей обаче, който е изграден от по-плътна вулканична маса, остава да стърчи над водата и след окончателното прекратяване на изригванията на 5 юни 1967 г., превръщайки се в остров с площ от 2,7 кв. км и най-голяма надморска височина 174 м.

Впоследствие под въздействието на морските вълни и естественото слягане на вулкана под собствената му тежест островът е загубил около половината от своята площ, както и част от височината си, но останалото е запазено. Привлекателната сила на този нов остров днес се състои в начина, по който растенията и животните започнаха да се заселват на него. Сюртсей е обявен за резерват още през 1965 г. и представлява един от малцината „бели листове“ на природата, на които тя очертава (а учените наблюдават) първите стъпки на биоколонизацията на нововъзникналата суша. Вълните се разбиват в бреговете на Сюртсей, където посещенията на туристи не са разрешени.

Имат право на достъп само малцина учени. Фактът, че островът се намира само на 35 км от бреговете на Исландия и още по-близо до някои от Уестмановите острови, обяснява динамичния процес на покриването му с растителност и заселването на животински организми. Първи пристигнаха птиците: чайките кацаха по него още преди вулканът да е спрял да изригва. През 1970 г. тук вече гнездяха буревестници и чистици, а през 2004 г. бяха открити и гнезда на кайри. Прелетните птици като пойни лебеди и диви гъски също започнаха редовно да се отбиват на Сюртсей. Птиците донесоха със себе си семена и насекоми, които положиха на острова, докато приготвяха гнездата си, а гуаното, останало след тях, действа като естествен обогатител на почвата.

Така тук се зароди растителност – първо мъхове и лишеи, а после папрати, треви и храсти. Днес на острова виреят повече от 30 растителни вида. Насекомите и паяците бяха довени тук и от вятъра, а различни други видове живи организми като голи охлюви, бръмбари и червеи са пристигнали на Сюртсей върху парчета плаващ дървен материал или торфени туфи, както и чрез труповете на изхвърлени от морето животни. Мидите, морските таралежи, морските звезди, раците и водораслите колонизираха бреговете и през 80-те години на миналия век обикновените и сивите тюлени започнаха да пристигат тук през размножителния си период. Единственото човешко вмешателство на острова е малката дървена хижа, обитавана от малобройните научни екипи – вулканолози, зоолози и ботаници. Сюртсей представлява уникална лаборатория, която илюстрира непобедимата сила на живата природа, която не се спира пред нищо да откарва нови ниши за усвояване, дори на места като това, които изглеждат едно от най-неподходящите за живот на планетата.

Любопитно: Атлантическите кайри се срещат често по Уестмановите острови, а през 2004 г. някои от тях бяха открити да гнездят и на Сюртсей. Те обикновено правят гнездата си в пукнатини на затревени скали, но могат да се настанят и в тесните пространства между скалите, където чайките и другите хищни птици представляват по-малка заплаха за тях. С това се обяснява фактът, че те не се появиха на Сюртсей цели 37 години след неговото първоначално формиране.

Кога да отидете там: Този остров не може да бъде посещаван от туристи, но ако искате да го разгледате, се организират въздушни разходки на път за Уестмановите острови и по-точно за главния от тях – Хеймаей. Най-добре е да направите това през лятото.

На какво да обърнете внимание: Исландската метеорологична служба е монтирала уебкамера на острова и публикува в интернет изгледи от него в реално време.

Полезни съвети: Не слизайте на острова, дори да минавате с корабче край него, защото е защитена територия и всеки, който стъпи на него без разрешение, нарушава закона.

Координати: 63° 18' с.ш./20° 36' з.д.
Площ: 1,4 кв. км
Статут: исландски остров
Население: няма
Селище: няма
Официален език: исландски
Парична единица: няма

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
10 май 2013 г.

Тагове

приказните острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти