Начало / Статии / Статии - Исландия

Златният кръг на Исландия - най-доброто от страната за ден

Автор

/

Ако сте в Исландия за много кратко време и можете да видите едва няколко забележителности, изберете Златния кръг (The Golden Circle) - маршрута, който ще ви отведе до три от най-големите знаменитости в списъка със забележителности в Исландия - водопада Гълфос, националния парк Тингветлир и гейзера Гейсир в долината Хаукадалур.

И трите се намират на не повече от два часа път с кола от столицата Рейкявик, така че е напълно реалистично да ги видите всичките за ден. Ако обичате да зависите само от себе си, наемете кола. Може да се включите и в организиран тур, като тук възможностите са много и понякога невероятни - с хеликоптер, със сноумобил, с нощни пешеходни преходи… исландците знаят как да направят посещението на страната си наистина вълнуващо!

Национален парк Тингветлир и водопадът Гълфос

Тингветлир е първият национален парк, създаден в Исландия, и единственият, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира емблемата на исландската природа - водопадът Гълфос, който е впечатляващ не толкова с височината си, колкото с това, че водите му внезапно “хлътват” в пропаст, а играта на светлината е причина да изглежда златист.

Националният парк е и единственото място в света, където можете да видите пукнатината, която се е образувала между евразийската и американската континентална плоча (в другите си части пукнатината се намира под морското ниво).

Когато влизате в парка откъм Рейкявик, се движите към скалата, която е ъгъла на американската плоча, а няколко километра по-нататък е евразийската част, не по-малко впечатляваща. От геологична гледна точка, остров Исландия е все още съвсем млад и движението на двете плочи (отдалечават се една от друга с по 2,5 см годишно) е причината за бурната вулканична активност тук.

В националния парк е основан и исландският парламент - за пръв път през невероятната 930 г., като остава тук до преместването му в столицата Рейкявик през 1798 г. Има много какво да научите за най-дълго просъществувалия без прекъсване парламент в историята на човечеството и за исландската демокрация.

Гейзерът, дал име на всички гейзери по света

По света има много гейзери, но в Исландия се намира този, дал нарицателното на всички такива - самият Гейсир.

Намира се в долината Хаукадалур, в съседство с почти толкова прочутия гейзер Строкур. И ако Гейсир е с непостоянен характер и понякога с години остава неактивен, Строкур хвърля горещи струи вода и пара в небето на всеки пет минути, а височината им достига до 25, а понякога и до 40 метра.

Около двата гейзера е пълно с горещи извори и кални басейни, има и два по-малки гейзера, до които можете да отидете, в случай, че не можете да се наситите на този природен феномен.

>>>  ВИЖТЕ ВСИЧКИ АКТУАЛНИ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ В ИСЛАНДИЯ! >>>

>
14 март 2023 г.

Тагове

водопади

национални паркове

природни паркове

гейзер

приключения

Забележителности наоколо

Избрани оферти