Начало / Статии / Статии - Исландия

Водопад Гълфос: Златните води на Исландия

Автор

/

Макар да не се характеризира с твърде внушителна височина, водопадът Гълфос е една от най-посещаваните атракции в Исландия заради невероятния начин, по който водите на реката изведнъж „хлътват“ в пропастта. Дори и да сте вече съвсем близо до водопада, почти до последно няма да го виждате.

Ако посетите Гълфос в слънчев ден, ще разберете защо името му на исландски означава Златния водопад – светлината така се пречупва през водата, че създава илюзията, че струите и пръските са от чисто злато. Причина за това е, че преди да достигне до водопада, водата е отмила най-различни минерали от ледниците, от които идва.

Общата височина на водопада е 32 м, но в действителност той е разделен на два водопада, високи съответно 21 и 11 м.

До водопадите ще видите статуя на момиче, свързана с вдъхновяваща история. Исландско момиче изминало целия път от Рейкявик до Гълфос босо в знак на протест срещу това водопадите да се използват за добив на електроенергия. Протестът й бил успешен и спасил Гълфос, заради което й издигнали паметник. Всъщност, тази история е обвита в доста въпросителни и нейната правдоподобност е под въпрос, но паметникът си е там и за това няма две мнения.

Често над водопада се появява дъга и ако имате късмет да я видите, можете да сте сигурни, че сте преживели пълна програма на Гълфос.

Вижте и нашите най-добри оферти за екскурзии до Исландия.

>
13 февруари 2018 г.

Тагове

водопади

Забележителности наоколо

Избрани оферти