Начало / Статии / Статии - България

Къща музей на Никола Войводов във Враца

Автор

/

Революционерът Никола Върбанов - Войводов има специално място в сърцето на хората от град Враца.

Получил добро образование в България и чужбина, по време на Възраждането той активно участва в революционната дейност.

Малко известен факт е, че Никола Войводов е първият, който използва кораб за осъществяване на патриотичните си планове.

На 20 август 1867 г. той заедно с чета от българи, сърби и черногорци, акостира с кораба „Германия“ на пристанището в Русе. Заради предателство обаче там вече ги очаква турската полиция. След кратко сражение Никола Войводов загива, верен на клетвата си към родината.

На името на Никола Войводов е наречен булевард във Враца – първата пешеходна улица в България, изградена през 70-те години на миналия век.

Къщата музей на Никола Войводов е част от Историческия музей на Враца. В нея можете да видите снимки на оригиналната къща на революционера, да научите повече за историята му, да видите надгробната му плоча и костницата му.  

*

Къщата на Никола Войводов участва в кампанията на Cif&Domеstos "Чист дом, чиста страна" под мотото "Почисти и пътувай". За четвърта поредна година Cif&Domestos реализират своята ежегодна национална кампания, чиято кауза е да почисти и възстанови красотата на български исторически паметници, градски пространства и природни забележителности. Гласувайте за една от 8-те български забележителности в кампанията, а събралите най-много гласове 3 локации ще бъдат почистени. За гласувалите, разбира се, има награди. Научете повече за инициативата тук.

>
07 май 2017 г.

Тагове

музеи

забавления за деца

възрожденски градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти