Начало / Статии / Статии - България

Осеновлашки манастир Седемте престола

Автор

/

По архитектурните особености на оцелелите средновековни части на манастира възникването му може да се датира към 11-12 в. Манастирската църква е една от най-интересните у нас и има уникален архитектурен план.

В храма са обособени седем отделни олтара (престола), откъдето идва и името на манастира "Седемте престола". Във всеки  от тях може да бъде извършвано отделно богослужение - едновремено могат да текат седем служби. Всеки от олтарите е посветен на различен светец, а централният - на Рождество на св.Богородица. Храмовата икона "Рождество пресвятия Богородици" (Осеновската св.Богородица) била донесена през 11 в. от Атон.

През 14 в. при завладяването на България от турците, манастирът бил разрушен и след това отново въздугнат през 15 в. Преписки в богослужебни книги казват, че манастирът бил едно от големите духовни и книжовни средища в тази част на България. През 1737 г. султан Махмуд издал ферман да бъдат разрушени много български църкви и манастири. Сред тях бил и манастирът "Седемте престола".

Едва в края на 18 в. светата обител била възстановена. С това се заели братята поп Марко и Тодор от Тетевен. Главен майстор на строежа бил Стоян от Трявна. От това време са дърворезбованите иконостаси в седемте олтара, едни от най-старите в България. Тук е уникалният дърворезбован полилей "хоро" от първата половина на 19в. Стенописите в църквата са от 1868 г., рисували ги Димитър Алексиев и Ангел Митров от Самоковската живописна школа.

Любопитно: В двора, източно от църквата, е гробът на българският писател Змей Горянин. Истинското му име е Светозар Димитров. Роден е през 1905 г. в Руес, бил близък приятел с Елин Пелин. Преди 1944 г. бил сред най-известните български писатели. Автор е на над 50 книги - повечето от които за деца. След 1944 г. бил осъден от Народния съд на една година затвор по обвинение във "великобългарски шовинизъм". Умира през 1958 г.

Къде: с. Осеновлаг, общ. Своге

Кога: целогодишно

>
06 юни 2012 г.

Тагове

манастири

пътешествия с влак

Забележителности наоколо

Избрани оферти