Начало / Статии / Статии - България

Ритлите край село Лютиброд

Автор

/

На запад от село Лютиброд, на двата долинни склона на река Искър, се намират Ритлите - едни от най-интересните скални образувания на Искърския пролом.

Те правят силно впечатление на пътуващите по дефилето, което между Черепиш и Ритлите разкрива най-пълно своята красота. Най-внушителни са четирите "ритли" на левия бряг на реката, оформен  от стръмния югоизточен склон на Врачанска планина. Те представляват изправени скални стени, разположени. успоредно една на друга. Стърчат над реката на 50-80 м, отделните стени са дълги от 200 до 500 м и дебели до 3-7 м. Постепенно се издигат по склона и достигат до 200 м над реката. Ритлите продължават и на отсрещния, десен бряг, но са много по-малки по размери. С тях на север завършва същинската старопланинска част на Искърския пролом.

Коридорите, образувани между Рутлите, са обрасли с гъста широколистна растителност. Ритлите са изградени от устойчиви варовици, образувани преди 120 милиона години, когато по тези места се е простирало топло море. На дъново се утаявали хоризонтални, редуващи се варовикови и пясъчни пластове. Преди 40 милиона години, по време на Старопланинското (алпийско) нагъване, тези пластове се огънали и заели почти вертикално положение. Външните земни сили разрушили свода на гънката и отделни слабо споени пясъчни скали във вертикалните пластове - само здравите варовици останали да стърчат като отвесни стени.

Според древно предание някога тук имало желязна врата, която затваряла пътя към древната българска крепост Сердика.
Днес Ритлите са популярен катерачен и туристически обект. Обявени са за природна забележителност още през 1938 г.
Гледани отдалече, стените на Ритлите стърчат точно като ритли на кола, откъдето идва и името им.

Любопитно: Недалеч от Ритлите, в подножието на величествените Черепишки скали, живописно се откроява Черепишкия манастир "Успение Богородично".Основан в през 14 в. В годините на Възраждането е културен и книжовен център. Преданията разказват, че при битката на Иван Шишман с османците, загинали много воини. Костите им, останали на бойното поле, дали името на местността и манастира.

Къде: край село Лютиброд, община Мездра, област Враца, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
22 октомври 2012 г.

Тагове

алпинизъм

идеи за уикенд

летен туризъм

пирамиди

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти