Начало / Статии / Статии - България

Величественото ждрело Вратцата край Враца

Автор

/

Малката река Лева (Въртешница), която събира водите си от заравненото било на Врачанска планина, по пътя си на север образува дълбокия Згориградски пролом.

След широкото овално долинно разширение край рударското село Златоград реката завива на североизток и като с трион разрязва високите изправени варовици и пясъчници на северния склон на планината. Тук, в най-тясната част на пролома, е величественото ждрело Вратцата, с високи, почти отвесни стени, завършващи с остри скални зъбери, забити като че ли в небето.
Югоизточните стени, високи до 110 м, са тренировъчна алпийска база. Те са част от карстовото било Веждата, което продължава на изток и с много стръмни склонове се спуска към село Паволче.

Северозападните стени на Вратцата, още по-внушителни и непристъпни, постепенно преминават във Венеца на Стрешерския дял на Врачанска планина. По гребена на отвесните скали на ждрелото стъпаловидно са разположени малки площадки - свидетелство за ритмичното всичане на река Лева в дебелите сиви варовици, вследствие на поетапното издигане на планината през минали геоложки времена.

Особена колоритност на ждрелото придават и многобройните причудливи скални образувания, наречени с различни имена. През 1964 г. живописното ждрело Вратцата е обявено за природна забележителност, а от 1989 г. е включено в територията на обособения Природен парк "Врачански Балкан". В района е прокарана Врачанската екопътека. Отвесните скали на ждрелото са тренировъчен алпийски обект.

Любопитно: Според преданията в римско време отворът между отвесните скали в началото на ждрелото е бил преграден от висока крепостна стена с огромна желязна врата, която контролирала движението по пролома и защитавала населението в долината на река Лева от чужди нашественици. Предполага се, че с нея е свързано и името на ждрелото - Вратцата е умалителна форма на думата врата (вратица).

Къде: край гр.Враца, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
10 октомври 2012 г.

Тагове

алпинизъм

Врачанска екопътека

ждрело

идеи за уикенд

Природен парк "Врачански балкан"

природни забележителности

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти